- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum a ajuns România să importe legume din Olanda, țara cu cel mai mare consum de pesticide din Uniunea Europeană

29 Feb, 22:59 • Cornel Ghimeșan
Cu toate că România produce cea mai curată mâncare din UE, nu e suficientă pentru toată populația.
Cum a ajuns România să importe legume din Olanda, țara cu cel mai mare consum de pesticide din Uniunea Europeană

Tocmai de aceea, ca să putem acoperi consumul necesar de mâncare, suntem ajutați de țări precum Italia, Belgia, Germania, Olanda și Austria, însă se impune un preț uriaș. Aceste țări consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi.

Citește și Mare atenție, români! Amenda colosală pe care o poți primi dacă tai acești copaci protejați de lege. Autoritățile nu se joacă

Cum a ajuns România să importe legume din alte țări UE

Potrivit celor mai recente date, România nu produce destule legume ca să își poată hrăni toată populația, așa că e nevoie să apelăm la import. În momentul de față, sunt 4000 de hectare de solarii și sere folosite pentru legume în România, în contextul în care e nevoie de minimum 20.000 de hectare, adică de cinci ori mai mult. Ca acest lucru să fie posibil nu e nevoie doar de agricultori, ci și de bani fiindcă ar presupune o investiție de cel puțin 1,5 miliarde de euro.

Fără acestea, e nevoie ca în afara sezonului normal să importăm legume din Spania, Italia, Olanda, dar și Turcia sau Maroc. De obicei nu plătim doar cu bani, ci și cu sănătatea, fiindcă Olanda, de unde importăm fructe și legume în mod constant, are un consum de pesticide uriaș la hectar, cel mai mare din UE, adică peste 10 kg. Specialiștii spun că e un lucru normal, ținând cont că suprafața de teren e mai mică și trebuie exploatată la maximum.

Citește și Un român a dat lovitura cu o afacere surprinzătoare. Produsele lui se vând chiar și cu 300 de lei. ”Vânzările cresc în perioada 1-8 martie”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult