- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum să reduci factura la gaz. Trucuri pentru a plăti mai puţin în lunile geroase de iarnă. Cât economiseşti dacă reduci duşul cu 3 minute!

03 Dec, 22:11 • Dobran Viorel
În contextul majorărilor de tarife la gaze naturale și energie electrică, este recomandat să luați măsuri pentru reducerea consumului altfel factura îţi va depăşi bugetul.
Cum să reduci factura la gaz. Trucuri pentru a plăti mai puţin în lunile geroase de iarnă. Cât economiseşti dacă reduci duşul cu 3 minute!

Sezonul rece se apropie cu fiecare noapte geroasă, iar tot mai mulți români sunt îngrijorați de factura la gaz. Factura la gaz este coşmarul românilor în lunile de iarnă, mai ales pentru cei care au renunţat la sistemul centralizat de termoficare în favoarea mult mai confortabilei centrale de apartament. În contextul majorării cu 50% a prețului la gazele naturale în 2022 față de 2021, oamenii se gândesc la metode pentru a reduce factura la gaz.

Se schimbă vremea. Meteorologii anunță cum va fi vremea în prima lună de iarnă și ce temperaturi vor fi de Crăciun și Revelion

Pentru cei care vor să-și reducă cheltuielile cu gazele naturale, prezentăm o serie de metode care se pot aplica cu ușurință și al căror efect se va vedea în valoarea facturii.

Cum să reduci factura la gaz. Consumul de gaze naturale poate fi redus prin câteva metode

Izolare termică

Un prim pas este evitarea risipirii căldurii. În acest sens, trebuie verificat dacă pereții, tavanul și podelele locuinței sunt izolate corespunzător. De asemenea, este important să se verifice dacă ușile și ferestrele sunt eficiente din punct de vedere energetic, adică nu pierd căldură.

O altă metodă de a păstra căldura în interior este utilizarea de jaluzele sau de obloane exterioare.

Sisteme de încălzire moderne și eficiente
Potrivit unui studiu realizat în România, aproximativ 27% dintre centralele termice pe gaz sunt mai vechi de 10 ani, acesta fiind un factor important pentru creșterea facturilor la gaze.

Prin urmare, pentru a reduce valoarea facturii, este recomandat să se înlocuiască centralele vechi cu unele noi. După achiziționarea unei centrale termice, este absolut necesar să se cumpere și un termostat de ambianță. Acesta trebuie setat pe două trepte de căldură, una pentru zi și cealaltă pentru noapte. Potrivit specialiștilor, pe parcursul lunilor de iarnă, temperatura ideală pe timpul zilei este de 22 de grade Celsius și noaptea 19 grade.

Avertisment sumbru din partea liderului Agenției Internaționale a Energiei. „Următoarea iarnă va fi dificilă”

Evitarea acoperirii caloriferelor cu perdele, draperii sau cu piese de mobilier, este un alt mod de a eficientiza consumul de energie calorică. Acoperirea caloriferelor poate genera pierderi de căldură de până la 15%.

Utilizarea unor tehnologii de recuperare a căldurii

În ultimii ani, tot mai mulți consumatori apelează la sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, datorită eficienței și costurilor mici la factura de gaz.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură funcționează astfel: aerul cald extras din casă este trecut prin filtre, iar acestea înmagazinează căldura din aer. Pe cealaltă parte, aerul rece de afară este captat, iar odată trecut prin filtre se combină cu căldura reciclată și se degajă în locuință.

Scurtarea dușului cu trei minute
Potrivit specialiștilor, dacă românii ar sta cu trei minute mai puțin la duș, ar putea economisi până la 115 lei de persoană pe an.

Câți bani poți economisi prin eficientizarea termică
Studiile au demonstrat că folosirea unui termostat de ambianță reduce cu până la 25% factura de gaz. De asemenea, utilizarea unei centrale termice în condensare poate reduce consumul facturii de gaze cu până la 30%, iar într-un an se pot economisi aproximativ 1.000 de lei.

Izolarea termică a pereților și a ferestrelor poate reduce cu până la 50% costurile la încălzire.

Cum se calculează factura după consumul de gaze

Factura de gaz este calculată în funcție de kilowați-oră (kWh), în timp ce consumul de gaz, înregistrat pe contor, este în metri cubi.

Pentru a obține valoarea kWh trebuie înmulțit numărul de metri cubi (cel afișat de contor) cu puterea calorică superioară a gazului (PCS).

PCS reprezintă cantitatea de căldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale. Aceasta este exprimată în kWh/mc și este afișată pe fiecare factură de către distribuitorul de gaz. Valoarea PCS poate varia în funcție de mai mulți factori, precum compoziția chimică a gazelor sau sursa de proveniență și diferă de la o lună la alta și de la un utilizator la altul, potrivit ANRE.

Factura va creşte semnificativ, se anunţă aer polar peste România:

Exemplu de calcul pentru a verifica consumul de kWh

Pentru a verifica consumul de kWh exprimat în metri cubi, primul pas este să scădem din indexul nou, indexul vechi. Să presupunem că indexul nou este 3041 și indexul vechi este 3027. În acest caz am consumat 14 metri cubi. Înmulțim mc (14) cu PCS (10,883, potrivit facturii), iar rezultatul va fi 152,362 kWh. În continuare, înmulțim consumul de 152,362 kWh cu prețul unitar pe kWh, care, potrivit facturii, este 0,26050. Obținem astfel 39,69 lei, fară TVA. Această sumă, respectiv 39,69 lei, se înmulțește cu 19% TVA și obținem 7.54 lei, valoare care se adună la prețul inițial și astfel ajungem la valoarea finală a facturii noastre: 47,23 lei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Aeroport de 400 de milioane de euro în apropiere de București. Comuna care va deveni un hub important
Aeroport de 400 de milioane de euro în apropiere de București. Comuna care va deveni un hub important
Cutremur la Ploiești! Primarul anunță disponibilizări masive și tăieri de salarii
Cutremur la Ploiești! Primarul anunță disponibilizări masive și tăieri de salarii
Florin Dumitrescu a făcut anunțul înainte de a începe filmările de la MasterChef: „Nu pot să mă duc acum”
Florin Dumitrescu a făcut anunțul înainte de a începe filmările de la MasterChef: „Nu pot ...
Ghimbirul, planta benefică pentru sănătate. Se găsește în orice supermarket, dar mulți români nu știu cum să o folosească
Ghimbirul, planta benefică pentru sănătate. Se găsește în orice supermarket, dar mulți români ...
Un român a primit despăgubiri de 60.000 de lei de la Tesla, în urma unei hărțuiri. Compania a fost obligată să-l reangajeze
Un român a primit despăgubiri de 60.000 de lei de la Tesla, în urma unei hărțuiri. Compania a fost ...
Victor Ponta, promisiuni înainte de alegeri: „Garantez, ca președinte, că nimeni, nici Călin Georgescu, nici altcineva, nu va avea dosare politice”
Victor Ponta, promisiuni înainte de alegeri: „Garantez, ca președinte, că nimeni, nici Călin ...
Celebra universitate Harvard oferă școlarizare gratuită! Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite
Celebra universitate Harvard oferă școlarizare gratuită! Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite
Cât va costa un apartament în blocul lui Cristian Țânțăreanu. La 80 de ani, milionarul investește 9 milioane de euro în această construcție
Cât va costa un apartament în blocul lui Cristian Țânțăreanu. La 80 de ani, milionarul investește ...
Cum a reacționat Denise Rifai la valul de critici legate de noua tunsoare: „La un moment dat, după 1.000 de ani de păr lung, oboseşti şi vrei o schimbare. Ce să fac, să cer voie?”
Cum a reacționat Denise Rifai la valul de critici legate de noua tunsoare: „La un moment dat, ...
Google şi Apple, vizate de acţiuni antitrust ale UE, sub ameninţarea tarifelor impuse de Trump
Google şi Apple, vizate de acţiuni antitrust ale UE, sub ameninţarea tarifelor impuse de Trump
România, o ţară bolnavă. CNAS anunţă că peste 3,2 milioane de români au cerut concediu medical, în 2024
România, o ţară bolnavă. CNAS anunţă că peste 3,2 milioane de români au cerut concediu medical, ...
Zelenski e de acord cu solicitările lui Trump privind războiul: „Am acceptat propunerea de încetare necondiționată a focului!”
Zelenski e de acord cu solicitările lui Trump privind războiul: „Am acceptat propunerea de încetare ...
Pescobar a dat lovitura în SUA. Patronul „Tavernei Racilor” își deschide restaurant în hotelul lui Trump
Pescobar a dat lovitura în SUA. Patronul „Tavernei Racilor” își deschide restaurant în ...
Paște 2025. Vom avea miel? Decizia care pune sub semnul întrebării cea mai căutată carne pentru masa pascală. Precizări importante de la ANSVSA
Paște 2025. Vom avea miel? Decizia care pune sub semnul întrebării cea mai căutată carne pentru ...
„Contul tău va fi blocat!”. Panică printre românii cu card și telefon mobil. Mesajul alarmant trimis de escroci
„Contul tău va fi blocat!”. Panică printre românii cu card și telefon mobil. Mesajul alarmant ...
Prognoza meteo 20 martie 2025. Cresc temperaturile în cea mai mare parte a țării
Prognoza meteo 20 martie 2025. Cresc temperaturile în cea mai mare parte a țării
O italiancă a lăsat unui român o avere de 5 milioane de euro, prin testament. Acum, carabinierii sunt pe urmele lui pentru înșelăciune
O italiancă a lăsat unui român o avere de 5 milioane de euro, prin testament. Acum, carabinierii sunt ...
O gară a fost transformată într-o locuință de lux. Gazda își primește musafirii în vagoane de lux
O gară a fost transformată într-o locuință de lux. Gazda își primește musafirii în vagoane de lux