- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Darul de nuntă creşte cu inflaţia în 2024! Cu cât variază sumele în funcţie de fiecare regiune

13 Jan, 23:01 • Dobran Viorel
Un aspect important al unei nunți este darul de nuntă, o tradiție care a evoluat în timp și care poate să varieze semnificativ în funcție de regiunea în care are loc evenimentul.
Darul de nuntă creşte cu inflaţia în 2024! Cu cât variază sumele în funcţie de fiecare regiune

Darul de nuntă trebuie adaptat și el inflației în 2024. Chiar dacă nașul mare nu mai strigă în gura mare cât ai pus pe masă pentru tinerii căsătoriți, plicul trebuie să acopere meniul, muzica şi să mai fie şi ceva în plus. Românii trebuie să economisească mai mult, deoarece suma aferentă darurilor a crescut considerabil. Astfel, evenimentele devin mai importante și mai costisitoare, în special atunci când cei care se căsătoresc vă sunt membri ai familiei sau prieteni apropiați.

Cît este darul de nuntă în Muntenia, Oltenia și Moldova

Dacă nu știți câți bani să dați la darul de nuntă, vă punem la dispoziție câteva sume după care vă puteți orienta, în funcție de zona în care este organizată nunta.

Nunțile din Muntenia aduc, după sine daruri cuprinse între 1200 și 1500 de lei pe cuplu. Asemenea altor situații, suma de bani din plic depinde de legătura familială sau prietenia strânsă. În această regiune, un obicei deosebit este ca socrilor mici și mari să li se ofere diferite cadouri în ziua nunții.

În 2024 sunt mai multe zile în care nu se fac nunți și botezuri. Iată lista

Oltenia

strălucește cu nunți grandioase, care implică sute de invitați, presupunând o organizare meticuloasă.

Tradițiile, prezente, mai ales, la nunțile rurale, impun respectarea unor datini deosebite. În această regiune, suma oferită în plic ca dar de nuntă oscilează între 1000 și 1600 de lei pe cuplu.

Nunțile în Moldova se disting prin daruri cu sume cuprinse între 1000 și 1800 de lei/ cuplu. Dacă mirii vă sunt apropiați, se așteaptă contribuții financiare mai substanțiale. În această regiune, invitații au libertatea de a aduce cadouri în plus la evenimentul nupțial.

Darul de nuntă se mărește în 2024!

Cât plătesc darul de nuntă invitații la nunțile din Transilvania, Dobrogea, Bucovina și Maramureș

Aceleași sume sunt valabile și la nunțile din Transilvania. Însă, dacă în Moldova și Muntenia cadourile sunt opționale, în această regiune nu trebuie să vii, sub nicio formă, cu mâna goală, conform tradițiilor maghiare, săsești sau românești.

În Dobrogea, nu se pun mai mult de 1000-1500 de lei la plic. Ca restul zonelor enumerate, și aceasta este marcată de propriile tradiții, însă acestea sunt respectate în funcție de specificul nunții și de preferințele mirilor.

Care sunt noile plafoane de plăți și încasări în numerar. Câți bani cash pot încasa organizatorii de nunți

În Bucovina, fiecare cuplu alocă între 1000 și 1700 de lei pentru darul de nuntă. Dacă invitații sunt prieteni apropiați ai mirilor, darul de nuntă poate varia între 1500 și 3000 de lei.

Tradiția darului de nuntă persistă în cultura românească, fiind influențată de situația financiară a invitatului și de legătura sa de rudenie sau prietenie cu mirii. Dacă există o legătură familială, darul poate depăși cu ușurință suma de 2000 de lei pe cuplu.

Nunțile în zona Maramureșului abundă în tradiții și obiceiuri, adunând sute sau poate mii de participanți la petrecerile grandioase. Mirii beneficiază din plin de acest context. Fiecare cuplu contribuie cu o sumă variind între 1200 și 2000 de lei, în funcție de relația pe care o au cu mirii, scrie Kanald.ro.

În cazul în care eşti perosană publică, la numărătoare s-ar putea să vină şi ANAF, aşa cum s-a întâmplat cu nunta lui George Simion

Darul de nuntă se mărește în 2024! Uneori vine şi ANAF la numărătoare

 

Cât costă să chemi o formație la nuntă în 2024. Prețurile la astfel de servicii au devenit colosale. „M-a șocat”

Nu doar darul de nuntă creşte în acest an. Tinerii care se pregătesc de căsătorie își iau măsuri de precauție și se interesează din timp de evoluția prețurilor ca să facă estimări cât mai corecte.

O tânără care a relatat în mediul online că a rămas șocată de ce ofertă i-a făcut o formație pe care ar fi vrut-o la evenimentul ei.

„Sunt paralelă cu prețurile și nu am idee cât costă. Am cerut o ofertă unei formații și prețul m-a cam șocat. Voi cât ați dat pe muzică pentru nuntă?”, a întrebat tânăra pe Social Media.

Ceilalți internauți au lămurit-o instant că prețurile sunt uriașe. „Așa m-a șocat și pe mine acum câțiva ani. De aia am mers pe varianta DJ…la o zecime de preț, probabil”, i-a răspuns un internaut.

„Tipii ăștia mi-au oferit și DJ pe toată perioada evenimentului. Plus prestația lor. 3 seturi de câte 45 de minute fiecare pentru 6000 euro cu lumini, sonorizare tot ce e nevoie, în fine”, a precizat autoarea postării.

„Nu sunt foarte familiară cu prețurile formațiilor, am fost la o nuntă în Constanța în 2023 și am înțeles că ar fi dat 5000 euro parcă, formație care a cântat de la început până la sfârșit, pauze doar când luau masa, plus ceva dansatoare de cabaret (2 sau 3 numere au avut fetele, au dansat și cu lumea, întrețineau bătrâneii). Asta am auzit de pe acolo, nu am întrebat mirii.

Pentru doar 3 prestații de mai puțin de o oră mi se pare în orice caz enorm. Pe aici cel puțin formația îți cânta toată noaptea. Noi pe dj botez sub 100 persoane am dat în jur de 1300 lei plus meniu”.

Alții au vorbit despre soluțiile ieftine sau chiar gratuite pe care le-au găsit.”DJ ar trebui să fie mulți sub 1000 eur. Cu ceva noroc se găsesc și la 500-600 euro”.

„La mine: zero.Am avut un laptop (personal) conectat la boxele deja existente în locație. Playlist făcut de mine pe Spotify cât să țină toată noaptea. Nuntă relativ mică (circa 50 de persoane) într-o locație drăguță”.

„Am fost în oct 2023 la o nuntă. 5500 euro au dat pe formație. Nu șțiu, dar nu concep să dai atâția bani pentru o seară. Plus 470 lei meniul/persoană = 16920 euro (180 de persoane au avut) plus 1500 fotograful, plus 1500 rochia deja îs 25420 euro!

Au mai avut candy bar și niște acrobați și nu știu dacă băutură e separată însă 25k euro lol nu ms, mai bine îmi iau un apartament.Edit: în rate apartamentul și ăla să fie avansul”.

Darul de nuntă creşţte dacă ai o muzică bună

„Ia-ți DJ. Nimănui nu îi place să asculte o formație de nuntă care cânta numai cover-uri obosite. Asta cu formație de nuntă e că îți e frică să nu zică rudele că vai, nu ai avut formație?! Caută un DJ bun și o să întrețină atmosfera mai bine decât orice formație găsești tu.Am fost la multe nunți (am 4 perechi de fin) și doar la o singură nuntă cu formație mi-a plăcut muzica, dar formația aia chiar a fost scumpă. În rest, nimic.

Doar voci obosite și instrumentiști fără talent. Pe când, am fost la cel puțin 4 nunți doar cu DJ, în care efectiv, muzică a rupt, și i-a ridicat în picioare pe toți, inclusiv pe toți bunicii veniți de la țară. Una e să asculți melodia originală aleasă bine de un DJ care citește publicul, alta e să asculți Karaoke. Caută un DJ bun și nu te zgârci, că oricum e mai ieftin decât o formație mediocră”.

„Fală și mândria se plătesc în Romanistan. Asta e ce să-i faci, trebuie să le faci pe plac la invitați, nu? După aia ce o să zică lumea, te lași așa prejos? Ferească Dzeu dacă vă înțeleg, unii fac și împrumuturi prin bănci că să aibă nuntă pe care nu și-o permit (nu mă refer la ține). Asta e ce să facem, ne conformăm trend-ului idiot să nu cumva să rămânem mai proști. Succes și nu uitați să va treceți separat cât a dat fiecare în parte să știți cât dați și voi, că deh, e afacere, numai nuntă de plăcere nu. Doamne ajută!”.

„Dj 1200lei, singura nuntă în care au dansat babele non stop, am fost la 14 nunți cu formație 80% lumea dansa maxim 2 melodii apoi stăteau cu orele la masă”.

Zilele în care nu se săvârșesc cununii și botezuri

Zilele de 1 și 2 februarie (Întâmpinarea Domnului);

Perioada 12 iunie – 13 iunie (Înălțarea Domnului)

Zilele 22 iunie – 24 iunie (Rusaliile)

15 august (Adormirea Maicii Domnului);

Zilele de 13 și 14 septembrie (Înălțarea Sf. Cruci)

De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Tomei (12 martie – 13 mai);

În perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel (01 iulie – 28 iunie);

În postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);

În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);

În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)