- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Exportul de grâu este mai mare decât în ultimii doi ani. Porumbul și rapița urcă în clasament. Marog și Algeria sunt principalele destinații

07 Feb, 21:07 • Polojan Tudor
De la începutul campaniei de comercializare, exportul de grâu din Uniunea Europeană a ajuns la 18,8 Mt. Porumbul sau rapița, însă, se importă.
Exportul de grâu este mai mare decât în ultimii doi ani. Porumbul și rapița urcă în clasament. Marog și Algeria sunt principalele destinații

Comisia Europeană a prezentat cifrele performanței exportului de grâu din statele Uniunii Europene. Acestea indică o performanță bună de la începutul campaniei de comercializare, fiind expediate în mai multe țări peste 18,8 Mt până la data de 29 ianuarie 2023, scrie agro-tv.ro.

Cifrele sunt mult mai mari decât cele înregistrate în aceleași perioade ale anilor 2022 și 2021. În același timp, însă, creșterea valorii euro față de dolar încurajează importurile de rapiță și porumb.

Diferențele sunt mari între perioadele menționate anterior. Dacă anul acesta s-au exportat 18,8 Mt, în 2022 valorile ajungeau la 14,7 Mt, iar în 2021 la 15,7Mt, arată cifrele Comisiei Europene.

Printre principalele destinații se enumeră Maroc și Algeria, cu 14,7 respectiv 13,3% din valoarea totală a exporturilor. În anul viitor se așteaptă o altă creștere a acestora.

Te-ar mai putea interesa și: Bacalaureatul, condiție pentru subvențiile APIA. „România, țara în care dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”

Crește exportul de porumb/ sursa foto: digi24.ro
Crește exportul de porumb/ sursa foto: digi24.ro

Exportăm grâu, importăm porumb și rapiță

Comisia Europeană estimează că s-a importat o cantitate de porumb care ajunge la 16,5 Mt, până la data de 29 ianuarie 2023, un plus de 7 Mt față de aceeași perioadă a anului trecut, și cu 6,5 Mt față de acum doi ani. Rapița este și ea importată, valorile ajungând la 4,5 Mt la aceeași dată, cu 3,1 Mt mai mult decât în campania trecută.

Informează-te și în legătură cu: REVOLTĂTOR! Se cere arborarea așa-zisului steag secuiesc în România. Bogdan Aurescu răspunde iritat.

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult