- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Înălţarea Domnului 2023. Pe ce dată pică şi ce tradiţii trebuie să respectăm în această zi sfântă

26 Apr, 17:43 • Cornel Ghimeșan
În fiecare an, la 40 de zile după Paște, are loc Înălțarea Domnului. În popor, sărbătoarea mai poartă numele de Ispas sau Înălțarea Domnului. Este o mare sărbătoare creștină, comemorând înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos.
Înălţarea Domnului 2023. Pe ce dată pică şi ce tradiţii trebuie să respectăm în această zi sfântă

Înălţarea Domnului 2023. Dacă în luna aprilie românii se bucură de mai multe sărbători în 2023, luna mai a acestui an este dominată de Înălţarea Domnului. Sărbătoarea are loc la 40 de zile după Înviere, în joia din săptămâna a VI-a, imediat după Paște, iar anul acesta pică pe data de 25 mai. În popor, Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos mai este cunoscută și sub denumirea de Ispas. Astfel, în această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă dă asigurări! Premierul spune că fondurile pentru serviciile medicale, educație și salarii nu vor fi afectate. „Am avut de gestionat un an foarte greu”

După Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate. Despre această sărbătoare se spune că este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii și s-a așezat de-a dreapta Tatălui.

Pentru poporul român ziua de Înălțare are o dublă semnificație. O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălțării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astfel, în acest an pe 2 iunie în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.

Citeşte şi: Românii pot pierde ajutorul oferit prin cardurile de energie, dacă nu respectă o condiție importantă! Ce se întâmplă cu banii care au fost deja cheltuiți

Conform crestinortodox.ro, „înălţarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veşnicie, căci Fiul nu Se înfăţişează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om. Hristos, prin Înălţarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale şi putere, ca omul să ajungă la această stare. El şade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar şi locuieşte în inima celor ce-L iubesc. Aşa putem înţelege paradoxul: Hristos este înălţat şi în drum spre înălţare cu fiecare dintre noi”.

Înălţarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri

La sărbătoarea Înălțării Domnului, creștinii ortodocși respectă cu mare sfințenie o serie de tradiții. Se spune că în această zi nu este se fac treburi în gospodărie și nici nu se spală rufe pentru că acestea pot aduce ghinioane și necazuri. Credincioșii sunt îndemnați să fie mai buni și să evite certurile și conflictele, să se abțină de la vorbe urâte, jigniri sau reproșuri. O altă tradiție importantă spune că în această zi se vopsesc ouă roșii. Este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă, deoarece din ziua de Paști până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, în care se evită consumul de ouă, lactate și carne. Conform unei vechi superstiții, în ziua Înălțării Domnului, creștinii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi, astfel încât sufletele acestora să ajungă în Rai. Această tradiție are ca scop comemorarea celor dragi care au trecut în lumea de dincolo și asigurarea lor că nu au fost uitați.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult