- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Incredibil! Foarte puțină lume știe cine este femeia care apare pe bancnota de 10 de lei

27 May, 16:49 • Cornel Ghimeșan
Pe bancnota de 10 lei este afișată o femeie al cărei chip este cât se poate de familiar pentru români, dar foarte puțini dintre aceștia știu care este identitatea ei.
Incredibil! Foarte puțină lume știe cine este femeia care apare pe bancnota de 10 de lei

Pe bancnota de 10 lei, în afară de Nicolae Grigorescu, se regăsește și chipul unei femei. Deși nu aceasta nu este la fel de faimoasă, ea este cu siguranță cunoscută de mulți români, care au manevrează această bancnotă în fiecare zi.

Citește și: Jaf la ziua mare într-un cazino din România! Cum a fost păgubit un neamț de 58.000 de euro de un cuplu din Galați

Ei bine, această femeie care i-a servit drept inspirație lui Nicolae Grigorescu era o simplă țărancă. Prin puritatea și blândețea ei, imaginea acesteia l-a captivat atât de profund pe marele pictor român, încât a devenit model pentru trei dintre lucrările sale.

Cine este pe bancnota de 10 lei

Bancnota de 10 lei i-a păstrat un loc special unei femeii numită Rodica, care a fost sursa de inspirație pentru celebrele tablouri ale lui Nicolae Grigorescu: „Rodica”, „Rodica la pârâu” și „Primăvara”. În toate aceste opere, marele pictor a înfățișat-o pe Rodica ca pe o femeie simplă de la țară, îmbrăcată în straie tradiționale și având păr lung.Pe bancnota de 10 lei, Rodica este însoțită de imaginea unei case tradiționale din Muzeul Astra din Sibiu.

Menționăm că personalitățile care apar pe bancnotele aflate în circulație în România sunt selectate de Banca Națională, prin intermediul Direcției Emisiune, Tezaur și Casierie.

„Pe bancnota de 10 lei, cu Nicolae Grigorescu, apare şi «Rodica», un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în Sala de Consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote (…) Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR.

În prezent, în România, circulă opt bancnote emise de Banca Națională a României (BNR). Aceste bancnote se remarcă prin culori și dimensiuni diferite și sunt tipărite pe suport de polimer (plastic), oferind astfel o rezistență sporită în comparație cu hârtia tradițională. Fiecare bancnotă are o poveste vizuală distinctă, prin intermediul căreia se încearcă să transmită o semnificație sau să evidențieze personalități importante.

Este cunoscut de către toți românii că bancnotele autohtone au valori cuprinse între 1 leu și 500 de lei, reprezentând astfel diferite niveluri de putere de cumpărare.

Alte articole: Isabelle Vlădoiu, singura româncă decorată de doi președinți americani: „Este o sursă de mândrie pentru mine”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult