- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Juan Carlos a primit imunitate până la abdicare! Amanta de la curtea casei regale spaniole riscă să piardă 65 de milioane de euro

06 Dec, 16:20 • Dobran Viorel
Justiţia din Marea Britanie i-a acordat marţi imunitate fostului rege al Spaniei Juan Carlos, acuzat de hărţuire de o fostă amantă a acestuia, pentru perioada cuprinsă între 2012 şi momentul abdicării sale din 2014.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn a fost amanta lui Juan Carlos, în prezent în vârstă de 84 de ani, între 2004 şi 2009. Ea afirmă că după despărţirea lor, începând din 2012, a fost spionată şi hărţuită timp de opt ani din ordinul fostului monarh, reprezentând o perioadă în mare parte posterioară abdicării acestuia.

Femeia de afaceri daneză, în vârstă de 58 de ani, dar şi copiii săi ar fi fost ameninţaţi şi i s-ar fi intrat în casă. Fostul monarh i-ar fi cerut să-i dea înapoi cadouri – opere de artă, bijuterii şi bani, în sumă de 65 de milioane de euro.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn – cunoscută şi sub numele de Corinna Larsen – a depus plângere cu privire la hărţuire în octombrie 2020, la Londra, unde trăieşte.

Ea cere o indemnizaţie cu privire la un prejudiciu psihologic şi pierderi de venituri din cauza anxietăţii şi un ordin de restricţie. Fostul rege, în vârstă de 84 de ani, dezminte ferm aceste acuzaţii. Însă, înainte de abordarea acestui dosar, se pune problema imunităţii lui Juan Carlos.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn a fost amanta lui Juan Carlos

În martie, Înalta Curte de la Londra stabilea că fostul monarh nu beneficiază de o imunitate persoanlă, întrucât nu este şeful statului sau un membru al famileii regale spaniole.

Inclusiv în cazul unor fapte anterioare abdicării sale – în iunie 2014 -, faptele de ”hărţuire” care-i sunt reproşate de către fosta amantă ”nu ţin de sfera de activitate guvernamentală sau suverană” în care benedicia de o imunitate în dreptul englez, stabilea Înalta Curte.

Juan Carlos, în exil din 2020

Este vorba despre un revers important al fostlui suveran spaniol, care trăieşte în exil, din 2020, în Emiratele Arabe Unite (EAU), în contextul în care justiţia spaniolă a clasat fără urmări, la începutul lui martie, trei anchete care-l vizau, cu privire la corupţie şi delapidare. Însă, în iulie, el a obţinut autorizaţia de a face apel împotriva acestui refuz de a beneficia de imunitate.

Serialul „Wednesday” filmat în România a bătut recordul pentru cel mai bun debut din istoria Netflix

Însă fostul rege spaniol, care trăieşte în exil începând din 2020 în Emiratele Arabe Unite şi dezminte cu fermitate aceste acuzaţii, a demarat la rândul său o procedură judiciară pentru ca dreptul la imunitate să îi fie recunoscut în instanţă.

Marţi, judecătorii londonezi au considerat că faptele reproşate fostului monarh spaniol în perioada „anterioară abdicării” sunt acoperite de imunitate „în tribunalele” din Regatul Unit.

Însă această decizie nu pune capăt definitiv procedurii judiciare în sine, întrucât majoritatea faptelor denunţate de Corinna Larsen sunt posterioare anului 2014.

Ei încearcă să stabilească dacă el a acţionat în ”calitatea sa publică” de rege sau în ”calitate privată”. Indiferent de soluţia acestui recurs, Juan Carlos nu va obţine protecţie pentru fapte comise după ce a plecat din funcţie.

Shakira riscă opt ani de închisoare pentru că nu și-a plătit taxele. În timp ce spaniolii o acuză de fraudă fiscală de 14,5 milioane de euro, diva se plânge: „Sunt persecutată!”

Juan Carlos I a abdicat în favoarea fiului său Felipe al VI-lea

Majoritatea faptelor de care-l acuză Corinna Larsen au avut loc după 2014. Devenit şef de stat în 1975, după moartea dictatorului Francisco Franco, care l-a desemnat drept succesorul său, regele Juan Carlos I a fost salutat pe plan internaţional timp de decenii şi fost respectat la nivel naţional, pentru că a permis revenirea democraţiei în Spania.

Însă popularitatea i s-a prăbuşit în urma unor scandaluri personale şi dezvăluiri cu privire la modul său de trai fastuos în Spania, începând din 2012, inclusiv despre relaţia sa extraconjugală cu Corinna Larsen. Juan Carlos I a abdicat în favoarea fiului său Felipe al VI-lea, care s-a distanţat de fostul monarh.