- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Lunea Luminată sau a doua zi de Paște. Ce obiceiuri trebuie să respectăm pentru a avea noroc tot anul

16 Apr, 22:35 • Cornel Ghimeșan
Perioada sărbătorilor de Paște este una cu totul aparte, iar românii țin cont de toate tradițiile și obiceiurile transmise de-a lungul anilor. Incărcătura ei este una uriașă, iar credincioșii țin cont cu strictețe de învățăturile transmise de Biserică.
Lunea Luminată sau a doua zi de Paște. Ce obiceiuri trebuie să respectăm pentru a avea noroc tot anul

Perioada sărbătorilor de Paște este marcată de nenumărate tradiții. De la cei mai mici, la cei mai mari acest moment al anului este un prilej de bucurie uriașă. Pe lângă, faptul că cei mici se bucură de venirea „Iepurașului”, această sărbătoare marchează un eveniment extrem de important al Bisericii Ortodoxe.

Citește și: MAE, anunț de ultimă oră. Atenționare de călătorie pentru românii care au în plan să treacă granița de Paște și 1 Mai

Românii păstrează tradițiile din moși strămoși, cu sfințenie chiar. Atât Săptămâna Patimilor, cât și Săptămâna Luminată trebuie celebrate într-un anumit mod. În cea de-a doua doua zi de Paște sunt alte tradiții și obiceiuri care trebuie respectate.

În mod normal, în această zi finii trebuie să își viziteze nașii și să le ofere cadou colaci, pască și ouă roșii. Tot în această zi, copiii trebuie să își viziteze părinții.

Cele mai importante tradiții din a doua zi de Paște

Conform tradiției, în Lunea Luminată ouăle trebuie ciocnite doar „cap cu dos”. În popor se mai spune că în cea de-a doua zi de Paște se obișnuiește „stropitul”. Acest obicei ar aminti de readucerea la viață a fetei de evreu, care leșinase la aflarea veștii Învierii Mântuitorului. Acest obicei presupune că în ziua de luni după Învierii, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, iar în ziua de marți este rândul fetelor să îi ude pe feciori. Această tradiție se pătrează până în zilele noastre fiind o reminiscenţă târzie a acestei datini. Tot în această zi, se spune că este foarte important să îți stropești casa cu aheazmă.

Învierea Domnului Iisus Hristos este cea mai importantă sărbătoare creștină, care bune bazele credinței noastre. Cu ocazia acestei sărbători se spune că Raiul se deschide pentru toate sufletele prinse în iad, începând de la Adam și până la venirea Mântuitorului. Raiul rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Încărcătura acestei sărbători creștine este una cu totul aparte, iar românii țin cont în această perioadă de toate tradițiile și obiceiurile transmise de-a lungul anilor. De asemenea, în această perioadă slujbele Bisericii sunt cu totul speciale comparativ cu cele din restul anului, dat fiind că toate cântările și citirile fac referire la Învierea Mântuitorului. Tocmai din acest motiv, slujbele sunt mai frumoase, fiind marcate de bucuria Învierii din morții. Chiar și slujbele de înmormântare sunt aparte, deoarece spre deosebire de rânduiala obișnuită, acum se cântă aceleaşi cântări ale canonului Învierii Domnului şi „Hristos a înviat”, în loc de „Veşnică pomenire”.

Alte articole: Regiunile în care va ploua de Paște. ANM anunță schimbări de vreme

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult