- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ne putem lua adio de la intimitate! Semnalele WiFi vor putea „să vadă” oamenii prin pereți

21 Jan, 18:26 • Cornel Ghimeșan
Ce se întâmplă cu intimitatea oamenilor? Cât de mult timp ne vom mai putea bucura de acest concept și cât de firesc este trendul pe care îl are tehnologia. Un studiu a arătat că semnalele WiFi ar putea fi folosite pentru a „vedea” oamenii prin pereți.
Ne putem lua adio de la intimitate! Semnalele WiFi vor putea „să vadă” oamenii prin pereți

Aproape fiecare român deține în casă un router WiFi, însă câți dintre noi și-au pus problema că acest dispozitiv ar putea să ofere informații prețioase despre casa noastră și despre ceea ce facem noi în ea? Conform unui experiment realizat de către cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon, a fost dezvoltată o metodă prin care ar putea fi detectate, tridimensional, formele și mișcările corpului uman într-o cameră, folosind doar semnalele emise de routerele WiFi.  Aceștia au reușit să demonstreze că prin analizarea fazei și amplitudinii semnalelor WiFi, pot fi detectați oamenii și poziția acestora chiar și prin pereți, scrie Vice, citat de Digi24.

Alte articole: Una vorbim și alta facem! Doar 8% dintre firmele occidentale au părăsit piața din Rusia de la începutul războiului

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii, au folosit un sistem de cartografiere a pixelilor de pe suprafața unui corp uman dintr-o fotografie, numit DensePose. Specialiștii au muncit ani de zile pentru proiectul care îți permite „să vezi” oamenii fără a utiliza camere de termoviziune sau tehnologia LiDAR.

Poți vedea oamenii prin pereți cu ajutorul WiFi

WiFi-ul ne pune în pericol intimitatea

Pentru prima oare, în anul 2013, cercetătorii de la MIT au reușit să găsească modalitatea prin care au fost folosite semnalele telefonului mobil pentru „a vedea” prin pereți. Ulterior, în 2018, o altă echipă MIT a folosit WiFi pentru a detecta oamenii dintr-o altă cameră.

Specialiștii de la Carnegie Mellon au explicat că sunt de părere că semnalele WiFi „pot servi ca un înlocuitor omniprezent” pentru camerele RGB normale, atunci când vine vorba de „detectarea” oamenilor într-o cameră. Aceștia susțin că, folosirea WiFi-ului aduce beneficii precum depășirea unor obstacole, de exemplu iluminarea slabă cu care se confruntă obiectivele camerelor obișnuite. Interesant este că ei își susțin și își prezintă descoperirea ca pe un progres în ce privește drepturile de confidențialitate.

„În plus, protejează intimitatea persoanelor și echipamentul necesar poate fi cumpărat la un preț rezonabil”, au scris ei. „De fapt, majoritatea gospodăriilor din țările dezvoltate au deja WiFi acasă, iar această tehnologie poate fi folosită pentru a monitoriza bunăstarea persoanelor în vârstă sau doar pentru a identifica comportamente suspecte într-o casă.”

Ei nu menționează ce ar putea însemna „comportamentele suspecte” și dacă această tehnologie va ajunge vreodată disponibolă pe piața principală. Dar având în vedere că mari companii precum Amazon au lansat drona de securitate care zboară singură prin casă, Ring Always Home Cam, este ușor să ne imaginăm cât de răspândită ar putea fi detectarea umană activată prin WiFi, scrie Vice.

Citește și: Americanii au sărăcit. Vânzările de case din SUA au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult