- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Orășelul Copiilor din Cluj, un „Disneyland” al perioadei comuniste. Cum arată acum mocănița, atracția principală a parcului de distracții

04 Feb, 22:31 • Adrian Popovici
Orășelul Copiilor din Cluj a fost un paradis al distracției, asemănător celebrului Disneyland, după cum explică cei care l-au vizitat. Copiii acelei perioade aveau posibilitatea de a se bucura de diverse activități recreative, unele chiar gratuite sau la prețuri simbolice. Recent, au fost făcute publice imagini nostalgice cu mocănița din Parcul Feroviarilor, aducând aminte de zilele în care Orășelul Copiilor din Cluj strălucea în toată splendoarea sa.

Orășelul Copiilor din Cluj a fost un paradis al distracției, asemănător celebrului Disneyland, după cum explică cei care l-au vizitat. Copiii acelei perioade aveau posibilitatea de a se bucura de diverse activități recreative, unele chiar gratuite sau la prețuri simbolice. Recent, au fost făcute publice imagini nostalgice cu mocănița din Parcul Feroviarilor, aducând aminte de zilele în care parcul strălucea în toată splendoarea sa, transmite Antena 3 CNN.

Orășelul Copiilor din Cluj, o bijuterie în peisajul distracțiilor comuniste, evocă acum amintiri pline de bucurie. Parcul Feroviarilor își găsește originile în secolul al XIX-lea, când funcționa ca loc de desfășurare a târgului de vite al orașului. Însă, transformarea sa magică într-un colț de rai pentru cei mici a avut loc în anul 1960.

Fotografiile cu mocănița reprezintă doar un fragment din povestea bogată a acelei perioade, în care inocența și entuziasmul copiilor se împleteau armonios cu magia Parcului Feroviarilor. Această comoară a amintirilor oferă o privire plină de căldură către trecut, aducând zâmbete pe chipurile celor care au avut privilegiul să experimenteze farmecul Orășelului Copiilor din Cluj în era sa de aur.

Mocănița din Orășelul Copiilor din Cluj. Sursă foto: Amintiri din Cluj
Mocănița din Orășelul Copiilor din Cluj. Sursă foto: Amintiri din Cluj

Citește și: Descoperă staţiunea Predeal, bijuteria Munților Carpaţi. Cele mai interesante obiective de vizitat

După Revoluție, Orășelul Copiilor din Cluj a intrat în paragină

După evenimentele din 1989, Orășelul Copiilor din Cluj a continuat să ofere bucurie și divertisment micilor vizitatori, păstrându-și farmecul chiar și în lumea care se schimba tot mai mult. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, resursele și atenția acordate parcului au cunoscut o scădere semnificativă. Din păcate, după această perioadă prosperă, situația s-a schimbat, iar parcul de distracții a fost lăsat în paragină, degradându-se treptat.

În absența îngrijirii constante și a investițiilor necesare, infrastructura parcului s-a deteriorat, iar elementele de distracție au suferit efectele neglijării. Ceea ce a fost odată o oază de veselie și jocuri pentru copii a devenit treptat un simbol al decăderii și al trecutului uitat. Acest declin în condițiile parcului a stârnit nostalgia celor care au pășit cu bucurie pe aleile sale în zilele sale de glorie.

Astfel, povestea Orășelului Copiilor din Cluj, care a continuat să încânte generații întregi de copii, a cunoscut o tristă transformare într-o poveste a declinului, unde timpul și neglijarea au lăsat amprente adânci asupra unei locații care odinioară strălucea de fericire și entuziasm.

„Mocănița din Parcul Feroviarilor, undeva prin decembrie 2006. Ultima dată știu că locomotiva era în Zlatna și vagoanele casate. Cele cu abur sunt demult casate. S-ar putea ca pozele să fie chiar din 2004 sau 2005”, explică Ovidiu, cel care a postat fotografiile pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj.

Citește și: Staţiunea din România care este mai tare decât Maldive şi Bali. Mulţi nici măcar n-au auzit de ea!

Tags: