- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Produsele din piață, un adevărat pericol pentru sănătate. Mărarul e contaminat cu o substanță cancerigenă

10 Feb, 21:36 • Cornel Ghimeșan
Chiar dacă vrei să ai un stil de viață sănătos și ai grijă mereu la ce consumi, e tot mai greu să reușești acest lucru și dacă mergi să faci cumpărăturile de la piață.
Produsele din piață, un adevărat pericol pentru sănătate. Mărarul e contaminat cu o substanță cancerigenă

Produsele din piață, un adevărat pericol pentru sănătate. Recent, reporterii Observator au testat mai multe alimente de pe tarabe ca să vadă cât de sănătoase sunt. Din păcate, însă, realitatea e tristă și multe din ele sunt contaminate.

Spre exemplu, mărarul de la piață era contaminat cu o substanță chimică de zece ori peste limita legală. Majoritatea alimentelor de pe piață sunt tratate, stropite sau injectate.

Citește și Ce produse prezente pe rafturile magazinelor din România sunt complet interzise în alte țări

Produsele din piață, un adevărat pericol pentru sănătate

Singura varianta ca să știm exact ce consumăm este ca hrana să fie testată în laborator. Nimeni are timp și nici bani pentru un astfel de experiment, însă.

Viața consumatorilor este pusă în pericol în mod constant. Aleandru Cîrîc, directorul ICA, spunea, anul trecut, că leușteanul din piață avea valori de pesticid de 452 de ori peste limita admisă. ”Leuşteanul, cu 452 de ori depăşire. Acel produs trebuie absolut distrus”, a explicat specialistul.

Mai multe produse din piețe au fost duse în laborator în vederea testării. Prima a fost verdeața, care se regăsește în multe piețe din București. Leușteanul a trecut testul, dar mărarul s-a dovedit a fi contaminat.

”O probă de mărar a înregistrat depăşiri la unul dintre pesticide, la epoxiconazol, de peste 10 ori fata de limita legala”, a transmis Aleandru Cîrîc.

Citește și Cu ce sumă uriașă se vinde astăzi o bancnotă de un milion de lei din 2003! Te poți îmbogăți dacă o mai ai!

Epoxiconazolul devine cancerigen când e folosit în cantități uriașe. ”Afectează oasele, sistemul endocrin şi ficatul, iar copiilor nenăscuţi le poate provoca malformaţii”, spun medicii.

”Consumul unor astfel de produse sunt un pericol pentru siguranta consumatorului. ICA a notificat autoritățile în conformitate cu obligațiile legale, iar autoritățile cu siguranță vor lua măsuri”, a explicat directorul ICA.

”Dacă se confirmă, producător va fi monitorizat pe o perioadă îndelungată, cât e ciclul de vegetație al culturii. Nu ştiu dacă la acest moment produce cineva, date fiind condițiile climatice”, a declarat Paulina Gabor, director al direcției fitosanitare.

 

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult