- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii sunt mai interesați de criptomonede decât de acțiuni la Bursa de Valori. Președinte ASF: „S-au tranzacţionat miliarde de dolari în zona asta”

18 Apr, 18:33 • stefan.vlad
Românii sunt mai interesați de criptomonede decât de acțiuni la Bursa de Valori. Persoanele înregistrate pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, în cadrul unui eveniment.
Românii sunt mai interesați de criptomonede decât de acțiuni la Bursa de Valori. Președinte ASF: S-au tranzacţionat miliarde de dolari în zona asta

Românii sunt mai interesați de criptomonede decât de acțiuni la Bursa de Valori. „Nu există date cu acurateţe maximă, dar există date estimative că românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti. Acest fenomen este înregistrat şi în alte ţări.

Aveam discuţii cu omologii mei din Franţa, din Marea Britanie şi numărul celor care sunt activi – şi prin ‘activi’ mă refer la cei care tranzacţionează o dată la 15 zile sau lunar, excede cu mult numărul celor care sunt activi şi tranzacţionează pe platformele tradiţionale bursiere„, a menţionat Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.ro.

Românii sunt mai interesați de criptomonede decât de acțiuni

Potrivit directorului general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, Adrian Victor Vevera, din estimări, sunt câteva milioane de conturi pe platformele de criptoactive.

Din estimările noastre, sunt câteva milioane de conturi. Multe sunt conturi ale celor care au tranzacţionat o dată sau de două ori şi s-au oprit. Sunt şi câteva milioane de conturi ale investitorilor care au din zona aceasta un business. Din 2014 până acum s-au tranzacţionat miliarde de dolari în zona asta„, a precizat Vevera, care este de părere că pe această piaţă este mare nevoie de reglementări.

Citește și: Românii, câştiguri printre cele mai mici din criptomonede. Piaţa este dominată de SUA, Marea Britanie, Vietnam şi China

Bitcoin continuă să crească

Acţiunile MicroStrategy au crescut cu 17%, în timp ce titlurile Coinbase au avansat cu 9%. Sectorul mineritului a beneficat de creştere bitcoin, acţiunile platformelor Marathon Digital şi Riot fiid în urcare cu 2%, respectiv 6%. Titlurile CleanSpark au crescut cu 16%, iar Cipher Mining ai câştigat 12%.

Bitcoin a fost în corecţie după ce a atins un maxim istoric de 73.797,68 USD pe unitate, pe 14 martie. Alex Thorn, director de cercetare la nivel de firmă la Galaxy Digital, a spus că astfel de scăderi sunt ”în conformitate cu norma corecţiilor istorice pe termen scurt ale pieţei bull”. Motivul pentru creşterea de luni a fost neclar, dar evoluţia preţului criptomonedei din martie a fost caracterizată de noi maxime, urmate de retrageri sănătoase, conform Coin Metrics, relatează CNBC.

Thorn a sugerat că investitorii iau o pauză de la vânzarea acţiunilor din fondurile bazate pe bitcoin tranzacţionate la bursă.