- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

18% din angajatorii din România plănuiesc concedieri în 2023 – sondaj ASEBUSS

17 May, 10:16 • Andrei Alina
Unu din trei (34%) manageri și antreprenori din România va crește numărul de angajați cu un procent cuprins între 5 și 10% anul acesta, după ce majoritatea liderilor din companiile din România și-au majorat bugetele de investiții din acest an, arată rezultatele sondajului „Indicele de investiții al ASEBUSS”. Pe de altă parte, 18% din angajatorii din România plănuiesc să facă concedieri anul acesta.
18% din angajatorii din România plănuiesc concedieri în 2023 - sondaj ASEBUSS

18% din angajatorii din România plănuiesc concedieri în 2023, conform sondajului „Indicele de investiții al ASEBUSS”.

„Liderii din companiile din România au un comportament mai rezervat față de anii de dinainte de pandemie când vine vorba de creșterea numărului de angajați. Obișnuiți să trăiască într-o perioadă de criză continuă, 44% dintre manageri au spus că nu vor face schimbări privind numărul de angajați, pe când 18% au menționat că își vor reduce personalul cu un procent cuprins între 5 și 10%. Anii de pandemie, creștere prețurilor și, implicit, a bugetelor alocate salariilor au mai ”mâncat” din bugetele de investiții, iar acest lucru se reflectă și în planurile de angajare, care sunt mai precaute”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS.

Citește și: Cum să câștigi un salariu de 1000 de euro pe un post cu studii medii

De de altă parte, angajatorii plănuiesc și investiții anul acesta. Sondajul arată că managerii și antreprenorii români vor să folosească un mix de capital provenit din profitul reinvestit, împrumuturi bancare și fonduri europene. Un procent de 79% dintre lideri au menționat profitul reinvestit ca principala sursă de finanțare a investițiilor, pe când împrumuturile bancare sunt o opțiune doar pentru 36% dintre respondenți.

„Creșterea dobânzilor la credite, precum și dificultățile întâmpinate în accesarea fondurilor europene i-au determinat pe manageri și pe antreprenori apeleze la profiturile obținute în anii trecuți, adică la rezultatele reportate, pentru derularea investițiilor, strategie care reflectă, din nou, o atitudine prudentă a acestora. Această strategie arată că managerii și antreprenorii români știu să facă business din ce în ce mai bine, iar experiențele anterioare, dar și anii de educație managerială, își arată roadele”, a mai spus prof. Ovidiu Dîmbean-Creța.

Citește și: ANPC: 11 bănci din România au fost amendate pentru practici înșelătoare. Ce trebuie să facă românii cu ratele calculate greșit

Indicele de investiții al ASEBUSS este, începând din acest an, un studiu trimestrial realizat în rândul absolvenților și studenților școlii de afaceri, pentru a arăta dinamica investițiilor realizate de manageri și de antreprenori și pentru a oferi o imagine complexă asupra climatului investițional din companiile din România.

Sondajul a fost realizat în perioada 24 aprilie – 5 mai 2023 pe un eșantion de peste 150 de manageri și antreprenori care au absolvit sau care studiază în prezent cursurile unui program de MBA oferit de școala de afaceri ASEBUSS.