- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Agenţia Internaţională a Energiei: Posibile în alimentarea cu gaze pe final de iarnă, chiar dacă stocurile depăşesc 90%

10 Oct, 10:42 • Dobran Viorel
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a emis marţi o avertizare cu privire la posibile tensiuni pe piaţa europeană în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze, mai ales în condiţiile în care se anunţă o iarnă grea în Europa.
Agenţia Internaţională a Energiei: Posibile în alimentarea cu gaze pe final de iarnă, chiar dacă stocurile depăşesc 90%

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a emis, marţi, o avertizare cu privire la posibilele tensiuni în Europa pe piaţa gazului, la iarnă, potrivit Le Figaro.

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a emis marţi o avertizare cu privire la posibile tensiuni pe piaţa europeană a gazului, în special dacă Europa va fi lovită de o iarnă rece şi de noi restricţii privind transportul gazului rusesc prin conductele de gaz, conform unui raport privind perspectivele pieţei gazului până în 2026.

Facturile la gaze vor deveni un coșmar pentru români. Avertisment dur al specialiștilor. „Cererea devine mai mare, prețurile încep să crească”

„Cu toate că pieţele gazelor se echilibrează treptat, riscuri şi incertitudini planează asupra perspectivelor pentru iarna 2023-2024″, subliniază AIE în acest raport.

Raportul specifică faptul că toate stocurile de gaz ale Uniunii Europene sunt aproape pline, la 96% din capacitate, în momentul intrării în sezonul cald.

Agenţia Internaţională a Energiei „rămâne prudentă în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, în contextul unor mari temeri privind penuria după invazia Ucrainei”.

Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru românii cu centrale termice pe gaze! Câți bani în plus vor trebui să scoată din buzunar

„O iarnă rece, în combinaţie cu o disponibilitate redusă a gazului lichefiat (GNL) transportat pe mare şi cu o nouă scădere a livrărilor de gaz rusesc prin conducte, ar putea reaprinde tensiunile pe piaţă, în special spre sfârşitul iernii 2023-2024,” explică agenţia OCDE.

România, record istoric de rezerve de gaze naturale

Sebastian Burduja, anunţ despre stocurile de gaze
Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, că stocurile de gaz au ajuns la 99%, angajamentale faţă de Uniunea Europeană fiind asumate. Potrivit lui Burduja, în condiţii normale, vom trece cu bine peste iarnă, doar cu rezerve de gaz românesc.

„Stăm bine cu pregătirile pentru iarnă. Stocurile de gaz sunt aproape 99%. Ne-am atins toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene şi, în condiţiile unei ierni normale, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc”, a transmis ministrul Energiei.

Sebastian Burduja anunţă că putem ajuta şi Moldova. „Stăm şi la dispoziţia fraţilor noştri de peste Prut. Independenţă şi securitate pentru o Românie puternică”, a mai transmis ministrul Energiei.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: Indexarea cu inflaţia a redevenţelor petroliere va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale

Indexarea cu inflaţia a redevenţelor petroliere va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat, avertizează Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) după ce Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede indexarea redevenţelor cu rata inflaţiei.

”Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) ia act cu mare îngrijorare de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului precum şi pentru administrarea eficientă a proprietăţilor statului („Proiect OUG”) şi care vizează indexarea redevenţelor petroliere cu rata inflaţiei, care a fost publicat pe website-ul Ministerului de Finanţe.  FPPG solicită eliminarea din Proiectul de OUG a prevederilor referitoare la indexarea redevenţelor petroliere cu rata inflaţiei, care sunt lipsite de orice temei juridic şi nu au un temei economic adecvat şi, de asemenea, vor descuraja semnificativ investiţiile, ceea ce va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat”, transmite federaţia.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze reaminteşte factorilor de decizie că redevenţele pentru petrol şi gaze se calculează prin aplicarea unor procente la valoarea producţiei brute de petrol şi gaze.

”Deoarece baza de redevenţe este calculată în funcţie de preţurile realizate, inflaţia este deja reflectată în formula actuală de determinare a redevenţelor petroliere. În consecinţă, o astfel de măsură ar însemna o dublă aplicare a ratei inflaţiei. Dorim să reiterăm că actualizarea unor cote procentuale cu rata inflaţiei este contrară principiilor economice fundamentale şi nu se aplică nicăieri în lume, după cunoştinţele noastre.

Creşterea redevenţelor va avea un efect negativ semnificativ asupra investiţiilor şi, în consecinţă, asupra producţiei viitoare de petrol şi gaze naturale. Redevenţele mai mari cresc costul marginal al extracţiei resurselor minerale şi, de asemenea, descurajează dezvoltarea oricăror rezerve marginale care au fost descoperite şi conduc la abandonarea timpurie a sondelor productive de petrol şi gaze naturale. Impozitarea efectivă a petrolului şi gazelor naturale în România este mult peste media UE şi face ca proiectele energetice ale ţării să nu fie competitive”, argumentează FPPG.

Totodată, FPPG semnalează şi o alăt problemă, încălcarea clauzelor de stabilitate definite de acordurile individuale de concesiune şi de Legea petrolului, conform cărora titularii vor continua să plătească redevenţe la nivelul stabilit în acordurile lor de concesiune petrolieră respective pe durata acestor acorduri, cu excepţia adoptării unor norme mai favorabile pentru titularii de acorduri petroliere.