- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru românii cu centrale termice pe gaze! Câți bani în plus vor trebui să scoată din buzunar

09 Oct, 20:50 • Cornel Ghimeșan
Românii care utilizează centrale termice pe gaz ar putea fi supuși unei taxe adiționale. Într-o primă fază, Uniunea Europeană a propus eliminarea acestor tipuri de centrale pentru a reduce nivelul de poluare și dependența de importuri a multor țări, dar, având în vedere costurile semnificative asociate înlocuirii lor, se discută acum despre introducerea unei taxe suplimentare pentru emisiile de carbon generate de aceste instalații de încălzire.
Vești proaste pentru românii cu centrale termice pe gaze! Câți bani în plus vor trebui să scoată din buzunar

În viitorul apropiat, s-ar putea introduce o taxă suplimentară pentru românii care dețin centrale termice pe gaz, având în vedere nivelul ridicat de emisii de dioxid de carbon asociate utilizării acestor centrale la capacitate maximă. În cadrul Uniunii Europene, au existat nenumărate dezbateri cu privire la acest subiect. Inițial se pune problema interzicerii acestor centrale, însă această variantă s-a dovedit a fi nefezabilă. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană ar urma să introducă o nouă taxă pentru cei care dețin un astfel de aparat.

Citește și: Ce se întâmplă cu plafonul la gaze. Anunţ de ultimă oră făcut de premierul Marcel Ciolacu

Dan Chisăliță despre românii care au centrale pe gaz

„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare.

În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității. 

Deci până în momentul de față aceste două sectoare nu sunt taxate, ceea ce creează cumva o disproporție în realitate, pentru că în momentul în care vrei să faci o comparație o să vezi că ai costuri mai mici cu un produs față de celălalt produs, dar de fapt, nu costurile sunt mai mici, ci faptul că unul este taxat, unul nu este taxat. 

Ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă potrivit DC News.

Cu alte cuvinte, la nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare a dioxidului de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Chisăliță, subliniind încă o dată „că nu există la momentul de față o astfel de datare concretă, dar există Fit for 55, care prevede să se implementeze o astfel de măsură”.

Alte articole: ING aduce vestea zilei pentru toți românii. Se pot câștiga 50.000 de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult