- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

An şcolar 2023-2024. Scumpirea rechizitelor, un adevărat chin pentru părinți. Bugetul pentru materiale nu mai ajunge pentru pregătirea copiilor

07 Sep, 20:53 • Alexe Raluca
Scumpirea rechizitelor reprezintă un adevărat coșmar pentru părinți, care nu se mai ajung cu banii pentru a-i pregăti pe cei mici de școală. Bugetul „back to school” de doar 500 de lei pentru materialele școlare este insuficient anul acesta.
An şcolar 2023-2024. Scumpirea rechizitelor, un adevărat chin pentru părinți. Bugetul pentru materiale nu mai ajunge pentru pregătirea copiilor
Scumpirea rechizitelor școlare, necesare elevilor pentru începerea noului an de studiu, îi îngrozește pe părinți, care simt o presiune tot mai mare asupra salariilor. Bugetul din acest an este de cel mult 500 de lei pentru materialele școlare, sumă insuficientă pentru asigurarea tuturor celor necesare.

Scumpirea rechizitelor îi pune în dificultate pe părinți în acest an

Începerea noului an școlar reprezintă o cheltuială în plus pentru mulți părinți. Pregătirea copiilor pentru începerea unui nou an școlar este un efort financiar pe care nu toți reușesc să îl suporte din propriul salariu, iar bugetul „back to school” pentru acest an este insuficient pentru asigurarea tuturor materialelor necesare. Criza care a lovit populația în ultima vreme a afectat costul vieții românilor, astfel că, anul acesta, aproape 60% dintre părinți încearcă să se încadreze într-un buget de cel mult 500 de lei pentru rechizite, potrivit celui mai recent sondaj realizat de bestjobs.
De asemenea, mai mult de 70% dintre respondenți au spus că încearcă să găsească soluții care să atenueze impactul cheltuielilor pentru școală asupra bugetului familiei. Ca să facă față cheltuielilor necesare începerii noului an școlar, 72% dintre cei sondați au declarat că urmăresc ofertele magazinelor pentru produsele școlare, 25% vor folosi rechizite rămase din anii anteriori, iar 17% se vor orienta către produse mai ieftine. În plus, 10% apelează la economii, 13% se vor împrumuta pentru a acoperi diferențele de bani necesari, iar alți 23% au luat în calcul să ceară salariul în avans pentru a diminua impactul financiar.
Începerea anului școlar reprezintă o presiune suplimentară pe bugetele românilor, în contextul în care avansul prețurilor a erodat puternic puterea de cumpărare în ultimul an. Indiferent dacă au avut creșteri salariale sau nu în acest an, achizițiile de la început de an școlar, în contextul scumpirilor, nu trec neobservate în planurile financiare ale familiei. Unii dintre ei vor fi nevoiți să se împrumute pentru a face față noilor achiziții, iar o parte dintre ei speră la un ajutor din partea angajatorilor, sub forma unui salariu în avans, a mici bonusuri sau zile libere”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.În contextul începutului de an școlar, angajații care au copii contează pe faptul că angajatorul le va oferi flexibilitate în ceea ce privește timpul și programul, pentru a putea face cumpărăturile necesare, dar și pentru a-și putea duce și aduce copiii de la școală. De aceea, în ultimele luni, tot mai mulți vizitatori ai platformei de recrutare au căutat joburi remote sau hibrid, fiind vorba și despre candidați de peste 24 de ani. Numai în luna august au fost efectuate 35.000 de căutări după cuvântul cheie „remote” și peste 110.000 de aplicări la joburile care promovează munca de la distanță.

Deși anul școlar începe peste doar câteva zile, 38% dintre părinții care au participat la sondajul bestjobs au spus că anul acesta au amânat cumpărăturile destinate pregătirii pentru școală, așteptând să se consulte cu învățătorii sau profesorii pentru a ști exact de ce are nevoie copilul, aceasta fiind și una dintre modalitățile de reducere a cheltuielilor. Comparativ cu anul trecut, doar 15% dintre părinți au declarat că alocă un buget mai mare rechizitelor și celor necesare începerii școlii, în timp ce ceilalți încearcă să reducă costurile sau să se încadreze într-o sumă similară cu cea din trecut. Cu toate acestea, 40% se tem că vor depăși bugetul alocat, 62% sunt îngrijorați din cauza prețurilor mai mari, iar 16% se gândesc că vor fi nevoiți să facă unele compromisuri în ceea ce privește calitatea produselor sau așteptările copiilor.

Principala observație a unui procent de 62% dintre respondenții care au început deja să facă cumpărături este că prețurile au crescut foarte mult față de anul trecut. Totodată, 37% remarcă faptul că cerințele de la școală s-au diversificat, iar 25% constată că au mai multe opțiuni la dispoziție și pot alege prețul potrivit pentru bugetul lor. Banii pregătit de părinți pentru acest început de an școlar se împarte între cumpărarea de caiete și pixuri, ghiozdan, penar, hărți și atlase sau manuale școlare. Pe lângă aceste achiziții, părinții alocă o bună parte din buget și pentru cumpărarea de haine noi pentru copii. 4 din 5 părinți au spus că s-au orientat către magazinele fizice pentru că își pot alege mai ușor produsele necesare, în timp ce 20% cumpără online, pentru a evita aglomerația.

Sondajul a fost realizat în perioada august-septembrie, pe un eșantion de 640 de părinți din România.