- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

ANAF se aliază cu FMI pe controlul marilor averi. Fiscul a luat în vizor mai mulţi români care nu-şi pot justifica averile

07 Nov, 21:19 • Cornel Ghimeșan
Luciajn Heiuş, preşedintele ANAF, a avut, luni, o întâlnire cu reprezentanţii FMI pentru a îmbunătăţi activitatea de conformare a persoanelor fizice cu averi mari. Şeful Fiscului a precizat că în septembrie au fost venituri constatate suplimentar de 8,015 milioane lei.
ANAF se aliază cu FMI pe controlul marilor averi. Fiscul a luat în vizor mai mulţi români care nu-şi pot justifica averile

ANAF se aliază cu FMI pe controlul marilor averi. „Am avut astăzi prima întâlnire cu reprezentanţii unei misiuni de asistenţă tehnică din partea FMI, care are ca obiectiv îmbunătăţirea conformării în zona persoanelor fizice cu averi mari”, a anunţat Lucian Heiuș într-o postare pe Facebook. Potrivit acestuia, cei doi experţi ai Fondului Monetar, Graham Whyte (Australia) şi Margaret Gavaghan (SUA) îşi propun ca în urma acestui exerciţiu să elaboreze o serie de recomandări privind dezvoltarea unui plan de acţiune privind creşterea conformării fiscale a persoanelor fizice cu mari averi.

Citeşte şi: Cum ar putea România să nu depășească 36% din PIB? Șeful ANAF: „Nu-mi doresc să crească un impozit sau taxa, mai ales că suntem în plină criză”

Pe 17 iunie 2022, Lucian Heiuş a anunţat că, începând cu 1 iulie 2022, instituţia pe care o conduce va demara controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, subliniind că în urma unei analize, un număr de 561.000 de persoane au acumulat o diferenţă între veniturile estimate de ANAF şi veniturile declarate de 20 de miliarde de euro.

„Este important să luăm expertiză din țările dezvoltate. Experții vor sta două săptămâni pentru a instrui și a găsi cele mai bune mijloace pentru a ne perfecționa și în acest domeniu. Legea prevede că diferențele între veniturile declarate și veniturile descoperite de ANAF care depășesc 50.000 lei intră în atenția noastră și verificăm dacă au cadru ilicit și dacă au fost impozitate. Din păcate descoperim sume importante de bani. Găsim diferențe doar pe o persoană fizică și de 3-4 milioane lei, venituri declarate și nedeclarate care se regăsec în activele cumulate în ultimii 5 ani”, a declarat Lucian Heiuș.

Citeşte şi: „Casa de amanet” ANAF! Ce sumă s-a încasat la bugetul de stat din vânzarea a 136 de bijuterii și obiecte de aur și platină confiscate de fisc?!

În septembrie au fost venituri constatate suplimentar de 8,015 milioane lei. „Toți au și firme. Sunt acționari la societăți comerciale. Pentru niciuna dintre aceste persoane nu au fost indentificate elemente constitutive ale unei infracțiuni”, a spus Lucian Heiuș, care a făcut şi un top trei al celor mai mari diferenţe: cea mai mare diferență este de 3,611 milioane lei la o persoană fizică din județul Suceava, a doua, ca valoare, a fost de 1,481 milioane lei în Ilfov, iar a treia a fost de 1,212 milioane lei, din Vâlcea. „Găsim diferențe foarte mari la persoane fizice. Vorbim de milioane lei. Sumele sunt mari. La 31 septembrie aveam pe rol 400 acțiuni de control”, a mai precizat şeful ANAF.

Recent, Lucian Heiuş a mai anunţat că inspecţiile fiscale pentru anul 2023 se vor focaliza pe TVA, tranzacţii pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de ajutor din partea statului, dar şi pe industriile cu creştere economică, care nu se regăsesc în volumul de taxe declarat.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult