- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Anunțul economiștilor pentru românii care vor să-și ia credite în 2023: ce NU trebuie să facă în vremuri de criză

26 Jan, 14:48 • Cornel Ghimeșan
Sărăcirea românilor continuă și în 2023, iar accesarea unui credit ar putea pune capac multor cetățeni, avertizează specialiștii. Împrumuturile sunt mai scumpe, iar supraîndatorarea ar putea produce efecte severe pe termen lung, pentru cetățenii ce resimt puternic efectele crizei. 
Anunțul economiștilor pentru românii care vor să-și ia credite în 2023: ce NU trebuie să facă în vremuri de criză

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertizează românii. Ratele cu dobândă variabilă sunt extrem de periculoase în vremuri de instabilitate economică.

„Trebuie să prioritizeze, deoarece vremurile sunt foarte dificile. Băncile au o responsabilitate foarte mare şi trebuie să-i ajute pe cetăţeni cu sfaturi bune.

Orice s-ar întâmpla, rata fixă îţi dă o anumită siguranţă”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal.

Liniștea de dinainte de 2020 nu va reveni prea curând, crede specialistul.

„Ar fi o naivitate să crede, că vom reveni la vremurile de dinainte de 2020″, a mai declarat Daniel Dăianu.

Avertismentul experților. Ce NU trebuie să facă românii în vremuri de criză

Avertismente vin și de la Banca Națională (BNR). Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară, le recomandă românilor să nu accepte o rată mai mare decât jumătate din salariu.

Rata variabilă prezintă un pericol, dar nici rata fixă nu este o soluție inspirată. O rată fixă ar însemna un angajament dureros pentru o lungă perioadă de timp, mai ales dacă vorbim despre creditele ipotecare.

În acest context, românii ar putea lua în calcul și plata unei chirii, în locul unui credit.

„Cei care au dificultăţi în a plăti ratele, au o singură soluţie, anume să se adreseze finanţatorului şi să găsească o cale de rezolvare”, a declarat economistul Ionuț Dumitru.

Pe termen mediu și lung, românii nu au motive de bucurie, susțin economiștii. În perioada următoare e posibil să avem o creștere a indicelui IRCC de până la 5,98%. De asemenea, pentru ROBOR la 3 și 6 luni, indicele variază între 7 și 8%, precizează specialiștii.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult