- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Azomureş reia producţia de îngăşăminte, sistată în decembrie: „Încercăm să oferim un sprijin agriculturii locale şi fermierilor”

23 Jan, 23:07 • Russo George
Fabrica de îngrășăminte Azomureș reia producția, de mâine, după ce ea fusese supendată în decembrie. Combinatul controlat de elvețienii de la Ameropa vrea să fructifice oportunitatea că fermierii români au acum nevoie de îngrășăminte pentru însămânțările de primăvară.
Azomureş reia producţia de îngăşăminte, sistată în decembrie: Încercăm să oferim un sprijin agriculturii locale şi fermierilor

„Dau o veste bună. De ieri Azomureș a început să încarce instalația numărul 1 de amoniac, care va începe să producă îngrășăminte chimice, necesare pentru economia românească. Deci sperăm să repornească și instalația nr. 2, ceea ce înseamnă (funcționarea combinatului la – n.r.) capacitatea maximă”, a declarat Sterian, într-o conferință organizată de revista Income Magazine.

Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

Ion Sterian a spus că doar instalația numărul 1 de producție a amoniacului are un consum de 1,4 milioane de metri cubi pe zi. Aceasta este o cifră foarte mare, având în vedere că țara noastră consumă, în total, în acest moment, 54,7 milioane de metri cubi/zi.

„De mâine-poimâne încep producția”, a completat reprezentantul Transgaz.

Azomureș și-a încetat activitatea la începutul lunii decembrie 2023, după numai câteva luni de funcționare. Motivul deciziei expus de companie a fost faptul că a întâmpinat dificultăți din cauza anumitor politici și a pasivității autorităților, pe fondul creșterii cu aproape 40% a prețurilor la gaze naturale.

Citeşte şi: România și Polonia vor putea opri importurile din Ucraina. Comisia Europeană vrea să ofere statelor din est puterea de a impune noi restricții

„Statul român are la dispoziție diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferență cheie față de UE în general – dar din păcate nu le folosește. Drept urmare, chiar dacă celelalte țări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrășăminte și alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producție, în România, Azomureș – ultima companie de acest gen – se luptă pentru a rămâne operațională”, a spus Josh Zacharias, într-un comunicat al companiei transmis pe 6 decembrie 2023.

Cei de la Azomureș au mai spus că, în ciuda rezervelor mari de gaze din regiune, piața europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părți industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare).

Citeşte şi: Culmea agriculturii. Grâul şi porumbul se vând cu 20-30% mai ieftin decât acum un an, dar pâinea, carnea şi laptele sunt mai scumpe cu 4-12%