- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România și Polonia vor putea opri importurile din Ucraina. Comisia Europeană vrea să ofere statelor din est puterea de a impune noi restricții

23 Jan, 19:23 • Adrian Popovici
Comisia Europeană a anunțat că analizează măsurile care să poată permite statelor comunitare din Est, ca România sau Polonia să restricționeze importurile din Ucraina. Această informație apare în contextul în care instituția ia în calcul să prelungească liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul până în luna iunie 2025.
România și Polonia vor putea opri importurile din Ucraina. Comisia Europeană vrea să ofere statelor din est puterea de a impune noi restricții

Comisia Europeană a anunțat că analizează măsurile care să poată permite statelor comunitare din Est, ca România sau Polonia să restricționeze importurile din Ucraina. Această informație apare în contextul în care instituția ia în calcul să prelungească liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul până în luna iunie 2025, transmite Reuters.

Din iunie 2022, statele din Uniunea Europeană, dar mai ales țările care au graniță directă, și-au spendat taxele pentru importurile din Ucraina. Aceste măsuri au fost luate pentru a sprijini economia Kievului să facă față problemelor cauzate de  invazia rusească. Totuși, în timp, acest regim al comerțului internațional a atras critici din partea unor țări precum Polonia și   Ungaria

Valdis Dombrovskis, comisarulsarul european pentru comerţ, a transmis faptul că  executivul de la Bruxelles urmează să prezinte o propunere care să reglementeze situația importurilor din Ucraina, până în luna iunie 2025, care va ţine cont de nevoile și problemele sectoarelor agricole din ţările estice ale Uniunii Europene.

 

Citește și: Fermierii solicită ca importul de zahăr din Ucraina să fie interzis! Marfa ucraineană, mai ieftină cu 30%!

Cum sunt reglementate acum importurile din Ucraina?

Actualul aranjament care reglementează importurile din Ucraina include și o serie de măsuri de salvgardare, pentru protejarea statelor europene, dar acestea se aplică numai dacă întreaga piaţă UE este afectată.

„Analizăm cele mai bune modalităţi pentru a face asta, inclusiv posibilitatea de a avea măsuri de salvgardare, nu doar în cazul unor perturbări la nivelul întregii pieţe UE pe ansamblu, ci şi în cazul unor perturbări într-un singur stat membru sau în câteva state membre”, le-a spus Dombrovskis jurnaliştilor, înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Comerţului.

Comisarul a subliniat că Bruxelles-ul analizează modul în care să protejeze cele mai sensibile produse de importurile din Ucraina, adăugând că a discutat acest subiect cu miniştrii Agriculturii din Polonia şi Ungaria. Un diplomat european a precizat că planul Comisiei va permite țărilor afectate să ia acţiuni rapid, pentru o perioadă iniţială de patru luni, cu condiţia unei evaluări din partea CE în decurs de trei săptămâni. În plus, Ucraina ar urma să fie încurajată să se alinieze mai mult cu standardele UE.

„Am interzis importul de cereale şi anumite produse agricole din Ucraina….Am dori să menţinem această măsură….Am dori să revenim asupra acordului iniţial care era destinat să asigure tranzitul cerealelor ucrainene”, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto despre importurile din Ucraina.

Te-ar putea interesa și: Au explodat importurile de zahăr din Ucraina în Uniunea Europeană! O treime din acestea au mers către România!