- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Anomalie bursiera: Piata americana a scazut, iar bursa de la Bucuresti a reactionat in crestere

16 Mar, 14:35 • stefan.neacsu
O situatia cel putin ciudata pe plan bursier. Desi Dow Jones a inregistrat o scadere de -1,15%, piata de la Bucuresti inregistreaza cresteri. Fiind o piata emergenta, bursa romaneasca reactioneaza de regula in ton cu cea americana.
Anomalie bursiera: Piata americana a scazut, iar bursa de la Bucuresti a reactionat in crestere

Ieri, indicele Dow Jones al pietei new-yorkeze, a inregistrat la inchidere o scadere. In mod normal, piata de la Bucuresti ar fi luat-o in jos. Dar nu se intampla asa, ci dimpotriva: indicele principal BET a crescut cu circa 1%.

Cheia acestei anomalii o gasim in evolutia de ieri a bursei americane. In primele minute de tranzactionare, pe volume imense, indicele Dow Jones a scazut cu 300 de puncte, adica mult peste 2%. O scadere mare. Dupa aceasta scadere, tranzactiile au inceput sa ridice indicele care a recuperat o mare parte din pierderea initiala. Mai ales dupa intrarea in piata a marilor investori (de regula acestia intra la ora locala 14), indicele s-a stabilizat.

Potrivit lui Iulian Panat de la KTD, „piata romaneasca a scazut ieri, dar mai mult pe anticipari negative, astfel, revenirea de astazi este normala. Piata romaneasca are un decalaj negativ fata de cele internationale. Acum este jos si are destul spatiu sa isi revina la valori mai bune. Sigur, vorbim despre tendinta de recuperare a decalajului fata de cotatiile de acum un an. Daca nu se intampla ceva negativ, de exemplu daca economia nu ar intra iar pe scadere, nu vad de ce bursa de la Bucuresti sa nu isi continue cresterea”.

In ceea ce priveste evolutia de ieri de la New York, Panait apreciaza ca „evolutiile negative din Japonia au dat un impuls negativ cotatiilor futures pe Dow Jones, dinainte de deschiderea orarului de tranzactionare. Pe fondul deciziilor Fed si ale anticipatiilor pozitive asupra evolutiei economiei americane, bursa a recuperat scaderea din primele minute”.

Nu trebuie uitat faptul ca bursa japoneza si-a revenit dupa socul seriei de cutremure, indicele Nikkei 225 inregistrand la inchidere de azi dimineata (ora Romaniei) o crestere de +5,68%.