Economie

BVB introduce reguli noi pentru BET

06 Oct, 19:43 • Redactia DailyBusiness
Bursa de Valori București (BVB) informează că, în ședința din data de 5 octombrie, Consiliul Bursei a aprobat modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB.
BVB introduce reguli noi pentru BET

Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET și BET-TR, astfel încât cei doi indici să reflecte evoluția celor mai tranzacționate companii listate la BVB și a companiilor care respectă cele mai înalte standarde în materie de relații cu investitorii și guvernanță corporativă.

Astfel, indicii BET și BET-TR vor avea o componență variabilă, față de una fixă de 10 companii în prezent. Numărul minim de companii va fi 10, iar maximul de 15 companii.
În plus, se introduce un Watchlist (listă de companii eligibile) în care se vor regăsi companiile monitorizate pentru includerea în indicii BET și BET-TR.

Componența listei va fi decisă în cadrul ședințelor periodice din martie și septembrie. Companiile vor rămâne în listă minim 6 luni, până la includerea în indici. Primul Watchlist va fi comunicat pieței în cel mai scurt timp și va rămâne în vigoare până la ședința Comisiei Indicilor din martie 2017.

Se mențin criteriile de includere în cei doi indici. Astfel, BET și BET-TR vor include cele mai tranzacționate companii care îndeplinesc criteriile de raportare și relație cu investitorii (IR), implementate în ianuarie 2015.

Criterii de raportare și IR sunt:
– raportare conform standardelor IFRS, în conformitate cu cerințele legale în vigoare;

– raportare în limba engleză, pentru rapoartele curente și periodice, care se va transmite BVB concomitent cu rapoartele în limba română;

– un eveniment destinat analiștilor și investitorilor (conferințe telefonice sau întâlniri cu analiștii și investitorii) organizat trimestrial, după publicarea rezultatelor financiare, într-un orizont de timp rezonabil.

Componența și numărul de companii în indici se pot modifica de două ori pe an, în martie și septembrie, dar și în condiții excepționale (de exemplu în cazul listării unor noi companii).

În viitor, un set suplimentar de cerințe privind respectarea de către companii a prevederilor Codului de Guvernanță Corporativă al BVB vor fi luate în considerare pentru a stabili eligibilitatea în indici.