- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Colectarea impozitelor din piata de capital direct de la investitori, o frana in evolutia bursei

30 Mar, 18:23 • stefan.neacsu
Mihail Ion, de la Raiffeisen Asset Management, a afirmat in cadrul unui seminar pe teme bursiere, ca evolutia pietelor romanesti de capital este infranata de ANAF. "Nu numai ca nu sustine piata romaneasca, dar pune frane in plus evolutiei bursei", a declarat el. Acuzatia sa viza modul in care ANAF gestioneaza impozitele pe castigurile provenite din piata de capital.
Colectarea impozitelor din piata de capital direct de la investitori, o frana in evolutia bursei

Mihail Ion este nemultumit de faptul ca statul a modificat prevederea prin care brokerii incasau impozitul o data cu comisionul de tranzactionare si apoi virau banii catre stat. Acum, brokerii nu mai incaseaza aceste sume. Investitorii completeaza personal fisele fiscale cu declaratiile de impozit, fie ca au facut profit sau nu, iar apoi se duc personal la administratiile financiare in raza carora locuiesc pentru a depune fisele si, eventual, a plati cash impozitul aferent.

„Acesta este un mod defectuos de a administrat impozitul” spune Ion. „Se pierde energie. Sunt chemati investitorii la administratiile financiare. Este un proces anevoios si pentru cei de la stat si pentru investitori. Exista 250.000 de investitori doar pe zona fondurilor mutuale, ca sa nu mai vorbesc de cei de pe bursa. Materializarea platii este nereprezentativa. peste 30% dintre acesti contribuabili au de dat sume de sub 10 lei. Este un mod costisitor de a administra aceste impozite” a apreciat el.