Economie

Energia verde isi face simtita prezenta pe piata spot

22 Jun, 11:16 • Redactia DailyBusiness
Pretul energiei electrice tranzactionata pe piata spot a scazut cu 32% intr-un an, de la 178,8 lei/MWH (40,4euro) in luna mai 2012 la 121,6 lei/MWh (28 euro) in perioada similara din acest an, ca urmare a productiei in crestere de energie din surse regenerabile.
Energia verde isi face simtita prezenta pe piata spot

Pe piata spot sau Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) tranzactioneaza energie companiile care au nevoie urgenta de electricitate pentru a-si acoperi consumul sau companiile care au exces de energie si trebuie sa o vanda rapid.

Tranzactiile si cantitatile de energie pe piata spot de pe bursa de energie OPCOM au crescut semnificativ in prima parte a acestui an. Explicatia este impactul cantitatilor tot mai mari de energie produse din surse regenerabile, in special eoliene, scrie Mediafax.

Scaderea pretului energiei tranzactionata pe piata spot nu influenteaza valoarea facturilor platite de populatie, intrucat aceasta este alimentata cu energie in regim reglementat, la preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Tinta de 24% energie regenerabila in consumul intern brut, asumata de Romania pentru anul 2020, a fost depasita, cel putin la nivel teoretic, in momentul de fata existand un excedent de energie verde, a declarat recent secretarul de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa.

„Noi avem o tinta pana in 2020 de 24% pe care ne-am asumat-o in 2008 la Uniunea Europeana, dar productia actuala in Romania este intre 40 – 45% luand in calcul si Hidroelectrica, unde se produce energie curata, energie verde. Deci, noi am depasit teoretic tinta fixata pentru sfarsitul acestui deceniu”, a afirmat acesta.

Popa a subliniat ca, dupa Suedia, Romania este a doua tara din Europa care isi atinge tinta privind cantitatea de electricitate produsa din surse regenerabile.