- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondul Proprietatea reseteaza indicii Bursei de la Bucuresti

07 Mar, 14:56 • stefan.neacsu
Bursa de Valori Bucuresti a decis ca Fondul Proprietatea sa intre in patru indici: BET, BET-FI, BET-C si BET-XT. Astfel, indicii se reseteaza, deoarece FP are o lichiditate foarte mare si se afla in atentia marilor investitori straini.
Fondul Proprietatea reseteaza indicii Bursei de la Bucuresti

Bineinteles, ponderile vor fi modificate iar in plus, iar o serie de companii vor fi excluse. Schimbarile vor fi urmatoarele:

BET
* intra Fondul Proprietatea (BVB: FP) si BVB (BVB: BVB)
* ies: Dafora (BVB: DAFR) si Condmag (BVB: COMI)

BET-FI
* intra Fondul Proprietatea

BET-XT
* intra Fondul Proprietatea, BVB (BVB: BVB), Ropharma (BVB: RPH) si Socep (BVB: SOCP)
* ies Alro (BVB: ALR), Flamingo (BVB: FLA), Rompetrol Well Services (BVB: PTR) si Turbomecanica (BVB: TBM).

BET-C
* intra Fondul Proprietatea, Concefa (BVB: COFI) si UCM Resita (BVB: UCM).

Schimbarile vor intra in vigoare de luni, 21 martie.

BET-FI se modifica pentru prima oara

„Super-stirea” este faptul ca, pentru prima data de la crearea sa, in anul 2000, indicele BET-FI se modifica. Pana acum, nici nu a avut cum sa sufere vreo schimbare, deoarece in afara de cele cinci SIF-uri, la Bucuresti nu se tranzactioneaza alte fonduri de investitii. Iar Fondul Proprietatea este un fond de investitii, cu detineri in alte companii cu activitate in economie, asa cum are orice SIF. SSIF Broker Cluj (BVB: BRK) nu avea cum sa intre aici, chiar daca ar fi vorba de un domeniu similar, deoarece este o companie ce presteaza servicii, nu un fond care face investitii.

De urmarit pe viitor evolutia Dafora (BVB: DAFR), o companie destul de dinamica, aflata in ultimii ani in prim-planul investitorilor. Stirea cu iesirea din BET nu poate sa ramana fara urmari in piata. Cel putin in randul investitorilor care urmaresc indici, adica cei care achizitioneaza actiuni la companii ce formeaza indicele nu mai au acum motive pentru care sa tina in portofoliu aceste actiuni.

Indicele BET-C, indicele general care acopera toata piata, va oferi din 21 martie o fotografie mai exacta deoarece pana acum acopera doar categoriile I si II, fara SIF-uri. Astfel, va avea atat Fondul Proprietatea cat si UCM Resita, din categoria a III-a. Concefa este o companie recent transferata pe BVB de pe Rasdaq si era de asteptat sa fie inclusa in indicele compozit.

Singurul indice lasat neatins de unda de soc a aterizarii FP in indici este BET-NG. Acesta este un indice sectorial, care contine doar companiile din domeniul energetic. Dafora ramane reprezentata aici, iar Petrom (BVB: SNP) ramane in continuare principala companie din BET-NG.

Este foarte probabil ca si indicelui ROTX sa ii fie la Viena modificata componenta.