Economie

Obiectivele celui mai mare combinat de ingrasamite chimice din Romania, dupa investitii de 230 mil. euro

25 May, 15:47 • Redactia DailyBusiness
In urma investitiilor in modernizarea instalatiilor, in valoare de peste 230 milioane de euro, Azomures urmareste, pe langa respectarea normelor de protectia mediului, marirea capacitatii de productie la 1,5 milioane de tone de ingrasaminte anual, de la 1,3 milioane de tone cat produce in prezent.
Obiectivele celui mai mare combinat de ingrasamite chimice din Romania, dupa investitii de 230 mil. euro

Mihai Anitei, directorul general al companiei, a mentionat ca pe platforma Azomures se deruleaza investitiile din cadrul planului de modernizare a instalatiilor anuntat in cursul anului 2012 la preluarea de catre compania elvetiana Ameropa a pachetului majoritar de actiuni, in urma carora vor fi modernizate instalatiile de producere a amoniacului — doua fabrici — reconstructia fabricii de producere uree, o noua statie de epurare a apelor uzate si reconstructia turnurilor de granulare aferente sectiilor Azotat de amoniu si NPK, pentru a rezolva problema emisiilor in mediul inconjurator. 

Pe lista investitiilor mai figureaza un proiect de crestere a eficientei energetice, care sa duca la economii de energie electrica de 14.000 MWh in fiecare an, scrie Agerpres.

Directorul executiv
al grupului olandez Nijhuis Industries, Menno Holterman a declarat ca investitia in valoare de 12 milioane de euro
in statia de epurare a apelor reziduale
a SC Azomures SA Targu Mures
este a cincea ca marime si complexitate pe care o realizeaza in acest
an prin Nijhuis Water Technology.

Astfel investitia de
la Azomures se afla printre cele mai importante realizate Nijhuis
Industries pentru companii mari cum ar fi Shell, Exxon Mobil,
Tengizchevroil (TCO) Kazakhstan sau Unilever.

Ameropa Holding a primit in august 2012 aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (actuala ASF) pentru inceperea delistarii Azomures, iar actiunile combinatului au fost suspendate de la tranzactionare la bursa. Astfel, ultimul pret pe bursa al acestor titluri a fost de 2,13 lei/titlu. Calculata la acest pret, capitalizarea Azomures era de 1,12 miliarde lei (249,7 milioane euro).

Citeste si Cat va plati Ameropa actionarilor minoritari ai Azomures inaintea delistarii