- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Cauciucuri de iarnă 2023. Schimbarea anvelopelor te costă mai puţin ca amenda

14 Oct, 18:18 • Dobran Viorel
Cauciucuri de iarnă 2023. Au apărut primii fulgi şi în România, în zona montantă, dar un ciclon polar poate lua oricând şoferii pe nepregătite, mai ales că service-urile pot fi foarte aglomerate în perioada următoare. Nu în ultimul rând, amenzile sunt din ce în ce mai mari.
Cauciucuri de iarnă 2023. Schimbarea anvelopelor te costă mai puţin ca amenda

Cauciucuri de iarnă 2023. Şoferii trebuie să aibă anvelope de iarnă la mașinile lor în situația în care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Schimbarea anvelopelor depinde de condițiile meteorologice și de tipul celor care sunt folosite şi NU de o dată calendaristică. Operațiunea trebuie însă făcută la timp, pentru că altfel, în afara riscului de accidente, pot fi aplicate amenzi și reținut talonul auto.

Legea spune că mașina trebuie dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că pot fi aplicate amenzi dacă o mașină circulă cu cauciucuri de vară pe o porțiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru condiții reci, umede și geroase. Trebuie montate atunci când temperaturile scad sub 7-10 grade Celsius și se așteaptă condiții de gheață, zăpadă sau polei, toate aceste fiind lăsate la latitudinea Poliţiei Rutiere.

auciucurile all-season nu oferă aceeași tracțiune pe zăpadă și gheață ca cele de iarnă, dar pot fi o opțiune potrivită în zone cu ierni mai blânde.

Perioada în care este obligatorie dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă, sancțiunile acordate șoferilor care nu se conformează cu echiparea corespunzătoare a mașinilor și tipurile de anvelope conforme sunt prevăzute în Codul Rutier, mai exact în Ordonanța 5/2011, supranumită și „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. De aici şi confuzia generală cu schimbarea anvelopelor în prima zi a lunii noiembrie.

Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferii fără cauciucuri de iarnă chiar dacă nu ninge! Care sunt condițiile în care legea te obligă să schimbi anvelopele!

„Ca atare, data de 1 noiembrie, pe care mulți șoferi o consideră ca fiind cea de la care se face trecerea la aceste anvelope, nu are un temei juridic, însă ca moment orientativ este bun, deoarece, începând cu luna noiembrie, nu este nicio surpriza ca zăpezile și poleiul să-și facă apariția.

Fenomenele meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chiciura impun folosirea anvelopelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport. Potrivit actului normativ, cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Cauciucuri de iarnă 2023. Când este recomandată trecerea la anvelope de iarnă

Nu este specificată o dată clară de la care montarea anvelopelor de sezon este obligatorie. „De regulă, este recomandată trecerea la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile diurne au valoarea de sub 7 grade Celsius, pentru 3 zile consecutive”, au precizat experții.

Cauciucuri de iarnă 2023. Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]”.

În plus, în cazul autovehiculelor de marfă de peste 3,5 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaun, există și obligativitatea montării pe roți a lanțurilor sau altor echipamente antiderapante certificate. Purtătoare de amenzi sunt şi lipsa săculeţului de nisip şi a unei lopeţi în cazul în care mergi la munte, pe drumuri cu risc mare.

Cauciucuri de iarnă 2023. Amenzi usturătoare pentru șoferii români. 2900 de lei vor plătii românii care nu-și schimbă cauciucurile cu cele de iarnă
Amenzi usturătoare pentru șoferii români. 2900 de lei vor plătii românii care nu-și schimbă cauciucurile cu cele de iarnă

Cât costă să-ţi montezi cauciucuri de iarnă. Ce trebuie să scrie pe anvelope ca să nu iei amendă

Concluzia este că din momentul în care drumul s-a acoperit de zăpada, polei sau gheață, nu trebuie ieșit cu mașina fără sa fie echipată cu anvelope de iarnă. Poliția Română transmite că amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Cauciucuri de iarnă 2023: schimbarea, cu tot cu echilibrat roţi, sub 200 de lei. Amenda este mult mai mare

Să-ţi schimbi cauciucurile de vară, fără o programare, nu este deloc o misiune imposibilă în aceste zile. Puţini şoferi ştiu însă care este cea mai bună perioadă pentru o vizită la vulcanizare. „Cred că noiembrie pentru că e înaintea iernii și să prindem prima zăpadă cu roțile de iarnă. În Germania se schimbă în octombrie e obligat prin lege acolo nu știi când ninge și când nu, și ei nu sunt niciodată pregătiţi pt zăpadă”, spune un şofer.

Cauciucuri de iarnă 2023: schimbarea, cu tot cu echilibrat roţi, sub 200 de lei. Amenda este mult mai mare

Din timpul lunii octombrie trebuie neapărat pentru că temperatura scade sub 7 grade seara. Practic, acesta este primul semn că a venit momentul să-ţi scoţi anvelopele de iarnă din pivniţă, spun specialiştii. Pentru o aderenţă mai bună a anvelopelor, dar şi pentru a ocoli problemele din trafic. Mai ales că nu ştii niciodată când dă prima ninsoare, spune un mecanic auto, potrivit Observator.

Cauciucuri de iarnă 2023. La unele service-uri auto, luna octombrie este numai bună pentru schimbul anvelopelor şi din perspectiva buzunarului. Costul operaţiunii este de 170 de lei, plus o sumă de 20-30 d elei în cazul în care se face şi echilibrarea roţilor, dar tarifele cresc pe măsură ce se avansează în sezonul rece şi chiar devin „piperate” dacă avem parte de o iarnă timpurie neanunţată.