- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Conflictul ruso-ucrainean schimbă întreaga lume. Dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

21 Sep, 12:46 • Bumbeneci Diana
Dolarul american a atins un prag greu de imaginat. USD a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.
Conflictul ruso-ucrainean schimbă întreaga lume. Dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

Conflictul dintre Rusia și Ucraina afectează major piața financiară. USD poate fi considerat cu adevărat o valoare de refugiu tradițională în perioade de crize, iar acum se face resimțită o creștere istorică a monedei. Dolarul American a crescut la jumătatea acestei săptămâni până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor. Din cauza declarațiilor făcute de liderul rus, traderii se așteaptă în următoarele ore la o majorare semnificativă a dobânzii de bază din partea Rezervei Federale americane, informează Reuters, citat de Agerpres.

Conflictul ucrainean a dus la majorarea dolarului

Dollar Index se ocupă de evoluția monedei americane în raport cu un coş format din alte şase valute, a urcat cu 0,5% până la 110,87 puncte, un nou record înregistrat după 2002. De partea cealaltă, monedele europene au avut de suferit, euro depreciindu-se cu 0,56% până la 0,9913 dolari iar lira sterlină cu 0,31% până la 1,1345 dolari, după ce anterior a coborât până la 1,1304 dolari, minimumul ultimilor 37 de ani.

Reiterăm faptul că Vladimir Putin a ordonat astăzi o „mobilizare parțială” a rezerviștilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina. Conflictul dintre Rusia și Ucraina a ajuns deja la a șaptea lună, iar astăzi ni se confirmă oficial faptul că va mai dura până la un final. Moscova pierde teren pe câmpul de luptă, iar acest lucru ăl poate enerva teribil pe Vladimir Putin. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina, fapt ce dovedește că planurile sunt bine stabilite.

Mai poți citi: Putin a ordonat mobilizare parțială. „Decretul privind mobilizarea a fost semnat. Le amintim că avem arme de distrugere”

Conflictul ruso-ucrainean schimbă întreaga lume. Dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani
Conflictul ruso-ucrainean schimbă întreaga lume. Dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

Evident că avem o situație în care investitorii se îndreaptă spre valori de refugiu şi avem de asemenea aşteptări că vom vedea astăzi o nouă majorare de dobândă din partea Fed. Aşa că dolarul era deja puternic iar apropierea Ucrainei de țările din Europa îi face pe oameni să se gândească cum va arăta situația dacă războiul din Ucraina escaladează. Deci este o sabie cu două tăişuri, care afectează în mod diferit euro, lira sterlină şi dolarul”, a apreciat Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell.

Conform analiștilor, comitetul de politică monetară, organismul de decizie de la Federal Reserve, ar urma să anunțe miercuri o nouă majorare a dobânzii de bază, cea de-a cincea scumpire a creditului de după luna martie, în condițiile în care inflația rămâne aproape de maximumul ultimelor patru decenii.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina Majoritatea a dus la faptul că majoritatea analiştilor se aştepată ca Fed să anunțe o majorare a dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază dar o creştere cu 100 de puncte de bază (-un punct procentual-nr.) nu este complet exclusă de analişti, mai anunță Agerpres.

Citește și: Nici luxul nu mai e ce-a fost! Magazinele Louis Vuitton vor stinge lumina între 10 seara și 7 dimineața

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult