- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Coșul minim de cumpărături se scumpește mai repede decât crește salariul minim. Într-un singur an a crescut cu 18%

24 Jan, 18:10 • Adrian Popovici
Mâncarea care ajunge pe meselor românilor se scumpește într-un ritm care nu mai ține de mult pasul cu creșterea salariului minin. Astfel, coșul minim de cumpărături este acum mai scump cu 18% față de începutul anului 2023. Asta înseamnă că nivelul minim pe care îl dăm pe alimente a avut parte de o creștere de două ori mai mare decât a crescut salariul minim în ultimele 12 luni.
Coșul minim de cumpărături se scumpește mai repede decât crește salariul minim. Într-un singur an a crescut cu 18%

Mâncarea care ajunge pe meselor românilor se scumpește într-un ritm care nu mai ține de mult pasul cu creșterea salariului minin. Astfel, coșul minim de cumpărături este acum mai scump cu 18% față de începutul anului 2023. Asta înseamnă că nivelul minim pe care îl dăm pe alimente a avut parte de o creștere de două ori mai mare decât a crescut salariul minim în ultimele 12 luni, transmite Digi 24.

Această evoluție înregistrată de coșul minim este cu atât mai abruptă pentru cei aproximativ 30%  din salariații care primesc salariul minim. Astfel, aceștia primesc 2.079 lei pe lună, după taxe și impozite,  trebuie să dea un sfert din acești bani pe ceea ce experții numesc „coșul minim de supraviețuire”.

După cum arată datele colectate și analizate de site-ul Picodi.com, un român plătește aproximativ 503 lei pentru un coș alimentar de bază în care se regăsesc aceste opt produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Cei care au făcut acest studiu explică faptul că acest coș include cantitățile de care o persoană obișnuită are nevoie să le consume pentru a supraviețui.

Coșul minim
Coșul minim

Te-ar putea interesa și: Situație dramatică pentru românii cu salarii mici. Câţi bani vor primi în mână dacă salariul minim brut creşte cu doar 1 leu!

Coșul minim crește mai repede decât salariul minim

Problema pe care o ridică coșul minim, dar mai ales coșul de supraviețuire este aceea că la nivelul său actual, de 503 lei, reprezintă aproximativ 24% din salariul minim, asta deși anul trecut reprezenta un pic peste 22%.

Experții subliniază faptul că aceste creșteri ale valorilor înregistrate de coșul minim pot fi explicate prin dinamica diferită de creștere a acestuia și a salariului minim. Mai exact, în ultimele 12 luni acest salariu a avut parte de o creștere de doar 9,5%, asta în timp ce coșul minim a înregistrat o creștere de 17,8%.

Aproximativ 33% dintre angajații din România trebuie să plătească pentru coșul minim dintr-un salariu minim la rândul său. Într-un clasament care ia în considerare valoarea salariului minim, țara noastră se situează pe locul 27 din 67. Luxemburg ocupă prima poziție, cu un salariu minim net de 2.285 de euro, echivalent cu peste 11.000 de lei. Olanda se clasează pe locul doi, având un salariu minim net de 2.161 de euro. Cele mai favorabile condiții în raport cu costul vieții și salariul minim se regăsesc în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, cheltuielile pentru alimente de bază reprezintă mai puțin de o zecime din salariul minim.

Citește și: Harta salariilor minime în toată lumea. Pe ce loc se află România