- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Coşul minim mai 2024. O familie de români are nevoie de 765 de euro pe lună pentru a supravieţui

24 May, 09:29 • Dobran Viorel
Coşul minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 9.978 lei pe lună, raportat la luna septembrie 2023, în creştere cu 15,2% faţă de septembrie 2022, arată datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert România (FER) şi Syndex România.
Coşul minim mai 2024. O familie de români are nevoie de 765 de euro pe lună pentru a supravieţui

Coşul minim de consum pentru un trai decent: 9.978 lei/lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii.  Valoarea necesară pentru un trai decent pentru diverse tipuri de familii a crescut considerabil în septembrie 2023, conform datelor publicate de Fundația Friedrich Ebert România (FER) și Syndex România. Pentru o familie standard formată din doi adulți și doi copii, costul minim lunar este acum de 9.978 lei, reflectând o creștere de 15,2% față de aceeași perioadă din 2022.

În același timp, pentru o familie cu doi adulți și un copil, suma necesară este de 8.205 lei lunar, iar pentru un cuplu fără copii, de 6.162 lei lunar. Pentru o persoană singură, costul minim este de 3.807 lei pe lună.

Câți bani oprește statul pentru voucherele de vacanță? A fost actualizată lista românilor care primesc 1600 de lei

Recalcularea valorii acestui coș minim s-a bazat pe indicele de prețuri comunicat de Institutul Național de Statistică pentru septembrie 2023, comparativ cu aceeași lună din anul anterior. Creșterea generală a costurilor a fost determinată de majorările semnificative în toate domeniile, cu excepția cheltuielilor cu locuința.

Coşul minim

Coşul minim: Cheltuielile pentru locuință au crescut cu 27.4%

Cheltuielile cu alimentația au crescut cu 10,1%, ajungând la 2.090 lei lunar pentru familia de referință. Îmbrăcămintea și încălțămintea au înregistrat o creștere de 11,2%, până la 949 lei, iar cheltuielile pentru locuință au crescut cu 27,4%, ajungând la 2.894 lei.

Alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru dotarea locuinței, au crescut cu 7%, în timp ce cheltuielile cu locuința au înregistrat o creștere de 3,3%. Cheltuielile pentru produse de uz casnic și igienă personală au crescut cu 15,4%, iar cele pentru servicii cu 7,4%. Educația și cultura au înregistrat o majorare de 12,6%, iar îngrijirea sănătății cu 16,8%. Cheltuielile pentru recreere și vacanțe au crescut cu 24,6%, iar fondul de economii al familiei a înregistrat o majorare de 15,2%.

Educația rămâne a patra cea mai mare presiune pe bugetul unei familii, conform studiului, cu costuri lunare de 722 de lei la nivelul lunii septembrie 2022, după cheltuielile cu alimentele, întreținerea și locuința, hainele și îmbrăcămintea.

Pentru alte tipuri de familii decât cea de referință, costurile sunt detaliată în tabelul de mai jos. De remarcat că în septembrie 2023 cosul minim pentru un trai decent pentru un adult depășea 3.800 de lei.

Coşul minim

Prețurile de pe litoralul românesc, mai scumpe ca niciodată. Cât a ajuns să coste o doză de suc

Conceptul de coș minim pentru un trai decent

 presupune definirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru a satisface nevoile de bază ale unei familii în funcție de compoziția acesteia. În plus față de nevoile esențiale pentru supraviețuire, cum ar fi adăpostul și alimentația, acest coș acoperă o gamă largă de nevoi curente, inclusiv îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicările și recreerea, precum și eventualele cheltuieli neprevăzute, cum ar fi evenimentele familiale sau problemele de sănătate, scrie Agerpres.