- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Economia mondială, amenințată de un nou conflict din Orientul Mijlociu. FMI și Banca Mondială sunt în alertă

16 Oct, 17:38 • Fundeanu Madalina
Extinderea conflictelor din Orientul Mijlociu reprezintă o lovitură dură pentru economia lumii. Urmează o perioadă foarte dificilă pentru omenire.
Economia mondială, amenințată de un nou conflict din Orientul Mijlociu. FMI și Banca Mondială sunt în alertă

Extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu reprezintă o nouă ameninţare pentru economia globală, imediat după ce lumea se vindecă de şocurile declanşate de Covid-19 şi de războiul din Ucraina, au avertizat miniştrii de finanţe şi oficialii, potrivit surselor MediaFax.

Economia mondială, în pericol

Tensiunile regionale de mai mare amploare pot avea ramificaţii economice semnificative, au declarat oficialii, după reuniunile FMI şi ale Băncii Mondiale. Evenimentele bianuale au avut loc în timp ce Israelul a declarat război Hamas şi a lansat un bombardament major asupra Fâşiei Gaza.

„Se pare că ne îndreptăm spre o invazie terestră masivă în Gaza şi pierderi mari de vieţi omeneşti. De fiecare dată când ai un conflict de asemenea amploare, vei avea şi o reacţie a pieţei”, a declarat Ben Cahill, senior fellow la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington.

„Dacă ne confruntăm cu orice escaladare sau extindere a conflictului la întreaga regiune, ne vom confrunta cu consecinţe mari”, a anunțat Bruno Le Maire, ministrul francez de finanţe, pentru Financial Times, menționând în plus că riscurile variază de la creşterea preţurilor la energie, care dezechilibrează inflaţia, până la scăderea încrederii investitorilor.

Economia mondială, în pericol
Economia mondială, în pericol

Te-ar putea interesa și: Se ieftinesc gazele în Europa. Prețurile de referință au scăzut luni cu până la 6,5%

Un conflict de mare amploare ar putea impulsiona, totodată, inflaţia şi poate determina o creştere accelerată a nivelului dobânzilor în întreaga lume, susţine şi Bernard Baumohl, economist global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey. Pe de altă parte, deşi inflaţia şi dobânzile din alte ţări ar putea să crească, SUA ar putea fi scutită de aceste daune, căci investitorii străini își redirecţionează capitalul spre acele zone pe care le consideră sigure în perioade de conflict global, a adăugat Baumohl.

„Dobânzile ar putea scădea. Să vă aşteptaţi la întărirea dolarului”, face anunțul Bernard Baumohl.

Kristalina Georgieva, directoarea FMI, a avertizat asupra unui „nou nor la un orizont nu foarte însorit pentru economia mondială”, exprimând temerile că perspectivele pe termen mediu ale economiei mondiale nu sunt prea bune.

„Este cea mai periculoasă perioadă pe care a cunoscut-o lumea în ultimele decenii”, a spus Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan.

Analiza FMI a indicat o înrăutăţire a tendinţelor de creştere pe termen lung, în condiţiile în care barierele în calea comerţului liber se înmulţesc pe fondul agravării tensiunilor politice, iar datoria publică creşte în întreaga lume.

Vezi și: Conflictul din Israel este invocat în situația de plafonare-compensare a prețurilor pentru energie