- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Reformele care trebuie făcute în 2023 de Guvern. În caz contrar, banii din PNRR vor fi pierduți, susține ministrul de Finanțe

30 Jun, 15:33 • Stefan Simion
Ministrul de Finanțe al României, Marcel Boloș, susținut de PNL, a anunțat prioritățile pentru țara noastră. Toate condiționează livrarea sumelor din PNRR, a avertizat acesta. 
Reformele care trebuie făcute în 2023 de Guvern. În caz contrar, banii din PNRR vor fi pierduți, susține ministrul de Finanțe

Guvernul Marcel Ciolacu (PSD + PNL) are de abordat câteva teme urgente în 2023, susține Marcel Boloș. Este vorba despre problema pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanța companiilor de stat și reforma salarizării bugetare.

„Înainte de toate, ne concentrăm pe o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi colectarea veniturilor şi a controla cheltuielile publice. Prin îmbunătăţirea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii şi promovarea managementului eficient al cheltuielilor, ne propunem să creştem veniturile şi să reducem cheltuielile inutile. Reformele structurale sunt esenţiale.

România trebuie să urmărească activ reforme în diverse sectoare, inclusiv pe piaţa muncii, administraţia publică şi întreprinderile de stat. Aici avem reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanţa companiilor de stat şi reforma salarizării bugetare, fără de care nu putem lua bani din PNRR”, a scris ministrul, vineri, 30 iunie, pe pagina sa de Facebook.

Marcel Boloș, „montat” să nu rateze banii din PNRR

Ministrul de Finanțe a amintit că cele mai importante decizii trebuie asumate în contextul în care țara noastră rămâne subiectul unicei proceduri de deficit excesiv active la nivelul Uniunii Europene, demarată în anul 2020 în condiţiile depăşirii plafonului de 3 la sută din PIB prevăzut de Pactul de stabilitate şi creştere.

„Este o realitate: execuţia bugetară la cinci luni arată un deficit de 2,33% din PIB, 37 miliarde de lei. Tot o realitate este şi că România rămâne subiectul unicei proceduri de deficit excesiv active la nivelul Uniunii Europene, demarată în anul 2020 în condiţiile depăşirii plafonului de 3 la sută din PIB prevăzut de Pactul de stabilitate şi creştere.

Iar de aici posibilitatea să pierdem bani europeni ce ne sunt alocaţi nu e un miraj. Acesta este punctul de plecare, care înseamnă riscuri pentru stabilitatea noastră fiscală, credibilitatea şi sănătatea generală a economiei”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult