- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul renunță la taxa pe zahăr pentru sucuri și bere fără alcool. Noi măsuri fiscale din toamnă

25 Jul, 16:09 • Andrei Alina
Guvernul a renunțat la taxa de zahăr din cauza dificultăților de aplicare. Vizate de această masură erau sucurile carbogazoase și bere fără alcool. Dar pentru a face rost de bani la buget, Executivul pregătește alte măsuri fiscale, care nu sunt văzute cu ochi buni de mediul de afaceri.
Guvernul renunță la taxa pe zahăr pentru sucuri și bere fără alcool. Noi măsuri fiscale din toamnă

Guvernul a renunțat la planul de a introduce o acciză pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi băuturi carbogazoase, din cauza dificultăților de aplicare, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.

În privința unei noi creșteri a accizelor la tutun și alcool, Ministerul Finanțelor caută variante mai temperate, astfel încât să crească veniturile la buget cu un impact minim asupra industriilor respective. Accizele la alcool și tutun ar trebui majorate în baza unui calendar stabilit anul trecut de Guvern, agreat și cu companiile, iar o creștere acum ar reprezenta o încălcare a acestor calendare, mai scrie profit.ro.

Citește și: Vești proaste pentru români! Prețul zahărului a explodat. Ce se va întâmpla cu producția locală

Pentru a acoperi totuși gaura la buget, Guvernul pregătește noi taxe și impozite. Mai exact, Executivul vrea să modifice impozitarea pentru microîntreprinderi în sensul aplicării unui sistem cu două cote de impozitare, în funcție de două praguri – cota de 1% pe cifra de afaceri să se aplice până la un prag intermediar, iar o nouă cotă, de 3%, pentru cele aflate între pragul intermediar și 500.000 de euro.

Citește și: Zahărul, fabricat în cantități tot mai mici! România mai are doar 3 fabrici cu capital majoritar românesc, alte 3 se află în faliment

De asemenea, Guvernul Ciolacu vrea să majoreze salariul minim brut pe economie. Salariul minim pe economie va crește de la 1 septembrie la 3.300 de lei brut, iar de la 1 ianuarie 2024 la 3.750 de lei, au anunțat joi surse guvernamentale. De la 1 septembrie va crește și salariul minim în construcții, la suma de 4.500 de lei.

Totodată, Guvernul vrea ca PFA-urile să achite contribuția la sănătate la venitul real, nu plafonat ca acum.