- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Legea bacşişului provoacă din nou probleme angajaţilor din HoReCa. Dacă bacşişul e mai mare de 15%, se consideră salariu şi e impozitat diferit

09 Feb, 23:14 • Russo George
Una dintre cele mai controversate legi din ultimii ani a fost şi este în continuare, fără îndoială, legea impozitării bacşişului, care a dat mari bătăi de cap atât asociaţiilor din HoReCa şi angajaţilor, dar chiar şi legiuitorului, care s-a chinuit mai multe luni până să ajungă la un pachet de norme de aplicare.
Legea bacşişului provoacă din nou probleme angajaţilor din HoReCa. Dacă bacşişul e mai mare de 15%, se consideră salariu şi e impozitat diferit

Chiar dacă abia a intrat în vigoare, aşa numita „lege a bacşişului” ridică o nouă problemă pe care, până acum, nici o parte nu o semnalase, dar de care angajaţii HoReCa se lovesc şi pe care au semnalat-o în speranţa că vor primi clarificări sau că legea ar putea fi amendată.

Este vorba despre faptul că, potrivit noii reglementări, dacă bacșișul depășește 15% din nota de plată, trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare.

Noua legislație îi afectează și pe patronii, nu doar pe angajați. Angajatorii care nu vor plăti întreg bacșișul angajaților pot fi amendați cu 4.000 de lei. De altfel, una dintre cererilor asociaţiilor patronale din HoReCa este ca bacşişul să poată fi plătit angajaţilor lunar, în loc de a-l plăti pentru fiecare client.

O altă problemă survine din faptul că, potrivit noii legi, bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată, însă legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.

Legea 376/2022 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și prevede că veniturile din bacșișuri sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații restaurantelor și barurilor datorează numai impozitul de 10%. Nu se face nicio diferențiere expresă de tratament fiscal în funcție de nivelul bacșișului încasat.

Citeşte şi: Derapaj istoric în 2023. Primarul Elena Lasconi vrea să alipească de Brașov orașul Câmpulung. „Mă gândesc foarte serios ca la regionalizare să trecem de partea Brașovului”

Specialiștii atrag atenția că potrivit noii legislații, bacșișul care depășește 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial, ceea ce ar însemna că se datorează nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile sociale.

„Din motive care nouă ne scapă, Legiuitorul a decis că în cazul restaurantelor și barurilor acordarea bacșișului este o tehnică de plată suplimentară a personalului angajat legală, fapt pentru care a fost reglementată o procedură de lucru și, respectiv, un mod de impozitare specific.

Din nefericire, reglementarea a fost redactată în pripă și vine la pachet cu unele lacune de implementare în viața reală.

Bacșiș peste limita de 15% nu ar fi legal acordat, așa cum nu era legal acordat bacșișul în orice cuantum până la data de 1 ianuarie 2023.

Legea nu precizează nici cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor, dacă, de exemplu, bucătarii vor primi aceleași sume ca ospătarii”, transmite Avocatnet.ro.

Cum va fi încasat bacșișul conform legii 376/2022:

  • Localurile prevăzute de lege au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.
  • Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută (bacșișul ca sumă în lei, independent de valoarea notei), dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
  • Bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
  • Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș».
  • În situația în care, la solicitarea clienților, restaurantul (barul, alt operator încadrat în lege) eliberează acestora și factură, bacșișul se evidențiază distinct și pe aceasta.
  • Sumele reprezentând bacșiș, astfel evidențiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entități plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol și au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.
  • Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora.
  • Operatorii economici (restaurante, baruri etc.) stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului.

Citeşte şi: Cât de mult s-a scumpit pizza în România, într-un an de zile. Sărăcirea cetățenilor continuă într-un ritm accelerat