- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mai mult de jumătate din companiile de stat au obligaţii fiscale restante de aproape 20 de miliarde de lei

05 Sep, 22:26 • Russo George
Din totalul de 1.718 de companii românești cu capital majoritar de stat, 910 înregistrează obligaţii fiscale restante de 19,8 miliarde de lei, din care 13,5 miliarde de lei (68,11%) reprezintă arierate asupra cărora nu se poate acţiona prin măsuri de executare silită.
Mai mult de jumătate din companiile de stat au obligaţii fiscale restante de aproape 20 de miliarde de lei

Conform instituției, din totalul de 13,5 miliarde lei, cea mai mare pondere o deţin arieratele acelor operatorii aflaţi sub incidenţa prevederilor Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, însumând 11,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă 88,1% obligaţii asupra cărora unităţile fiscale competente nu pot aplica măsuri de executare silită.

Primii trei contribuabili cu cele mai mari arierate sunt CN Huilei, cu datorii de 5,2 miliarde de lei, și aflată în insolvență din 28 aprilie 2015.

A doua companie este CFR Marfă, cu arierate fiscale de 2,2 miliarde de lei, urmată de CE Hunedoara, cu datorii de 1,8 miliarde de lei și aflată în insolvență din 14 noiembrie 2019.

Citeşte şi: Experții critică planul coaliției de a acoperi gaura de 45 de miliarde de lei de la buget! Totul se va întoarce împotriva românilor și va provoca o altă gaură în buzunarele lor

Cele trei companii cumulează arierate fiscale de 9,2 miliarde de lei, adică aproape jumătate din totalul de 19,8 miliarde de lei.

„Trebuie subliniat faptul că Agenția Națională de Administrare Fiscală aplică în mod unitar și nediscriminatoriu măsurile legale de executare silită rezultate din Codul de Procedură Fiscală, fie prin procese masive și complet informatizate de emitere a somațiilor sau popririlor bancare realizate prin Unitatea de Imprimare Rapidă din cadrul Centrului Național de Informații Financiare, fie prin derularea unor convenții de eșalonare la plată sau de restructurare a obligațiilor fiscale restante încheiate cu toate categoriile de contribuabili administrați, indiferent de natura capitalului social  al acestora”, arată instituția, potrivit Economedia.

Citeşte şi: Guvernul vrea impozitarea titlurilor de stat Fidelis cu 10%. Augustin Zegrean spune că „e ilegal”