- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Marcel Ciolacu anunță un record de investiții în România: „Încă este loc de creștere”

29 Nov, 13:23 • Alexe Raluca
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, în 2023, România are o creștere a investițiilor cu 35% față de anul 2022 și încă ar mai fi loc de creștere.
Marcel Ciolacu anunță un record de investiții în România: „Încă este loc de creștere”

În cadrul ședinței de Guvern de azi, Marcel Ciolacu a anunțat un record de investiții pentru România. Potrivit acestuia, în 2023, rata investițiilor a crescut cu 35% față de anul precedent.

Citește și: Marcel Ciolacu: „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem. Nu am acces la date în timp real”

Marcel Ciolacu anunță un lucru important pentru țara noastră

Președintele PSD a salutat și deschiderea Lotului 2 de pe noua Centură a Capitalei, fiind mulțumit de investițiile făcute anul acesta.

„Avem azi pe ordinea de zi și câteva proiecte de infrastructură, exproprieri și aprobări de indicatori tehnico-economici pentru mai multe loturi de autostradă. Plus o solicitare de suplimentare a bugetului pentru Ministerul Transporturilor, care vine absolut normal, având în vedere ritmul lucrărilor. Înțeleg că azi chiar se deschide lotul 2 de autostradă de pe noua Centură a Capitalei. Sunt investiții-record în infrastructură în acest an și asta explică suma fără precedent a investițiilor, 64 miliarde de lei, în execuția bugetară pe 10 luni din 2023! Suntem la +35% față de 2022 la investiții și este încă loc de creștere! Iar comparativ cu perioada similară din 2021, când investițiile erau la 38 de miliarde, creșterea este de aproape 70%!

De altfel, săptămâna aceasta România a atins procentul de 90% la absorbția banilor europeni din exercițiul financiar ce se încheie la finalul anului. Ținând cont că mai avem și luna decembrie, sunt ferm convins că Ministerul Fondurilor va depăși acest procent. Văd că, pe lângă infrastructură, încep să apară proiecte mari și în domeniul Sănătății. Astfel, modernizarea și furnizarea de echipamente pentru secțiile de terapie intensive la nou-născuții din România a primit ok de la Comisia Europeană. Sunt 100 de milioane de euro, din PNRR care ajung la 25 de unități sanitare din țară”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai adus o veste bună în ceea ce privește banii țării. Șeful Executivului a anunțat că s-a bătut recordul la rata fondurilor europene. România a ajuns la o rată de absorbție de 90% a fondurilor europene disponibile în exercțiul financiar 2014-2020. Aceasta este o premieră istorică şi ne situează pe locul patru în UE, a mai spus şeful Guvernului.

„România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020, aflându-se pe locul 4 în UE. Această premieră istorică a fost salutată astăzi la București de Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. Doamna Comisar ne-a încurajat să continuăm dezvoltarea capacităților administrative și să gândim pe mai departe programe de specializare economică și tehnologii din ce în ce mai sofisticate, pentru a trece de la etapa de dezvoltare a infrastructurii la cea de economie producătoare de bunuri cu mare valoare adăugată”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citește și: Marcel Ciolacu a anunțat o creştere a capacităţii de transport pentru cerealele ucrainene. Peste 60% din exporturile de cereale din Ucraina au fost realizate prin coridoarele de transport din România