- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Marcel Ciolacu cere taxarea averilor „nesimţite” din pandemie: „S-au acumulat profituri uriaşe pe seama crizelor din ultimii ani”

19 Jan, 13:24 • Dobran Viorel
Marcel Ciolacu a adăugat că statul va aduna astfel resursele necesare pentru a ajuta atât "milioanele de români care se confruntă cu criza costului vieţii", cât şi companiile româneşti, în special IMM-urile.
Marcel Ciolacu cere taxarea averilor nesimţite din pandemie: S-au acumulat profituri uriaşe pe seama crizelor din ultimii ani

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că este nevoie de o taxă de solidaritate pentru averile acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri „cu adevărat nesimţite”.

„Taxarea bogăţiei şi a companiilor cu profituri-record în urma pandemiei şi a războiului din Ucraina este o preocupare a tuturor liderilor lumii, dezbătută în aceste zile la Forumul Mondial de la Davos. Asta arată că PSD a acţionat corect când a impus în Coaliţie taxa de solidaritate în energie şi că este cât se poate de legitimă dezbaterea despre impozitarea marilor averi şi a profiturilor exagerate. Cred cu tărie că în România este nevoie de o taxă de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă averi acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri cu adevărat nesimţite”, a scris Ciolacu, joi, pe Facebook.

Ciucă şi Ciolacu au găsit metoda prin care să oblige OMV Petrom să plătească în România taxa de solidaritate

Marcel Ciolacu  a adăugat că statul va aduna astfel resursele necesare pentru a ajuta atât „milioanele de români care se confruntă cu criza costului vieţii”, cât şi companiile româneşti, în special IMM-urile.

„Voi propune mediului de afaceri din România să discutăm cu francheţe despre acest subiect în următoarele luni pentru a ajunge la o soluţie fezabilă, care să producă atât mai multă solidaritate socială, cât şi mai multă justeţe economică”, a menţionat liderul PSD.

Marcel Ciolacu: Anul 2022 a fost anul în care am readus România la normalitate: am deschis şcolile şi economia, am deblocat proiecte mari de investiţii, am luat măsuri pentru a proteja nivelul de trai al românilor

Liderul PSD Marcel Ciolacu afirmă, vineri, după participarea la conferinţa de alegeri a organizaţiei PSD Zalău, că anul 2022 a fost anul în care au readus România la normalitate, au deschis şcolile şi economia, au deblocat proiecte mari de investiţii şi au luat măsuri pentru a proteja nivelul de trai al românilor.

”Anul 2022 a fost anul în care am readus România la normalitate: am deschis şcolile şi economia, am deblocat proiecte mari de investiţii, am luat măsuri pentru a proteja nivelul de trai al românilor (reglementarea preţurilor la energie şi gaze, creşterea pensiilor şi a salariului minim), precum şi măsuri pentru a stimula economia românească şi în mod special agricultura şi produsele româneşti”, a scris preşedintele PSD pe Facebook.

Atac la adresa lui Nicușor Dan. Ciolacu îl acuză de dezastru. „Să şi-l asume. Nu contează că suntem în coaliţie”

Marcel Ciolacu afirmă că ”cel mai important, pentru a avea în continuare creştere economică, au pus bazele unui buget care să permită ca anul 2023 să fie un an al investiţiilor”.  ”Mă bucur că astăzi, la Zalău, alături de primarul Ionel Ciunt, am şi recepţionat două dintre lucrările de investiţii din oraş. Lor, li se vor adăuga alte proiecte investiţii – în creşe, grădiniţe, şcoli – în valoare de zeci de milioane de euro, bani proveniţi din PNRR sau alte fonduri europene. Pentru că activitatea unui primar nu se judecă după vorbe, ci după fapte”, mai spune Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu va putea cere taxarea suplimentară în energie după ce îl va înlocui pe Nicolae Ciucă

Ce este noua taxă de solidaritate, plătită de cei cu venituri mai mari

PSD  a mai intenţionat să introducă o nouă taxă – cea de solidaritate, pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, bani ce urmau să ajungă la bugetul pentru Sănătate.

“S-a gândit această taxă pentru cei care au venituri ce depăşesc zece salarii minime pe economie. Banii vor ajunge la bugetul pentru Sănătate”, au precizat, atunci pentru MEDIAFAX, surse politice. Documentul prevedea introducerea unor noi taxe şi impozite: contribuţia de solidaritate, taxa pe produsele nocive, impozitul suplimentar pe resurse naturale. În acelaşi timp, se anula impozitul pe dividende.

Pe de altă parte, pentru a colecta mai mulţi bani la buget, Guverul PSD dorea să majoreze cu minimum 20% impozitul pe profitul obţinut din extracţia de resurse naturale care nu sunt prelucrate în România, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, până cel târziu la sfârşitul anului 2017. Reamintim că, Victor Ponta, în perioada în care a fost premier, anunţase că intenţionează să introducă o taxă de solidaritate pentru bugetarii care câştigă peste 1.000 euro lunar.

Documentul mai preciza: “Astăzi în România munca este răsplătită cu 32% – 34% din totalul valorii producţiei obţinute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit şi recuperarea investiţiei, primeşte 56% – 58%. Ţinta pentru 2020 o reprezintă depăşirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producţie. În Europa, media este de 50% – 50%”. PSD nu a aplicat decât parţial acest document.