- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Speranțe deșarte pentru seniorii României. Pensiile vor fi majorate cu maximum 11% din 2023, susține economistul Mircea Coșea

19 Oct, 10:21 • Cornel Ghimeșan
Sărăcirea românilor va continua într-un ritm accelerat și în 2023, lasă de înțeles economistul Mircea Coșea. 
Speranțe deșarte pentru seniorii României. Pensiile vor fi majorate cu maximum 11% din 2023, susține economistul Mircea Coșea

Pensiile vor fi mărite cu maximum 11% din ianuarie 2023, crede profesorul de macroeconomie, Mircea Coșea. Măsura va fi asumată de Guvernul PSD + PNL + UDMR în contextul în care rata inflației nu va fi potolită.

„Nu permite bugetul mai mult. O creștere de 10-11% respectă bugetul guvernului. Dar avem o inflație foarte mare, care nu rezolvă situația. Inflația e mult mai mare decât cea pe care o publică INS. Inflația pentru produsele de bază e de aproximativ 30%.

O majorare de 11% este un ban în plus, distribuit inegal – pentru că una e să majorezi la un pensionar cu 1.000 de lei pensie, altceva e pentru unul cu 6.000 de lei. Această măsură nu rezolvă problema puterii de cumpărare!”, a declarat profesorul de macroeconomie, Mircea Coșea, pentru site-ul RomâniaTV.net.

Dacă pensiile vor crește cu un procent foarte mic, raportat la scumpirile din acest an, salariile vor rămâne înghețate. Astfel, angajații de la stat vor avea de suferit destul de mult.

„Așa ar trebui (n.r. – salarile să nu se majoreze). În situații de criză nu se măresc salariile bugetarilor. Ceea ce s-a făcut cu salariile primarilor și șefilor din consiliile județene e o mare greșeală”, a mai punctat economistul, pentru sursa citată.

 

Avertismentul profesorului Mircea Coșea

 

Liderii politici din România vor trebui să accepte foarte curând că țara noastră a intrat în recesiune, a mai avertizat Mircea Coșea.

„Putem să discutăm din punct de vedere al definiției sau al relatărilor (n.r. – dacă suntem sau nu în recesiune). Din punct de vedere al definiției, recesiunea apare după două-trei luni de scădere a ritmului de creștere economică. Atunci se intră în recesiune tehnică.

Dar înseamnă și altceva, o scădere de ansamblu a producției. În prezent, vorbim despre o stagnare sau o descreștere, un fenomen care se petrece în mai multe țări din Europa, în ansamblu. Suntem într-o perioadă în care toate țările europene au problema de a menține o stabilitate economică.

E posibil ca aceste lucruri să se accentueze în perioada de iarnă. Vor crește prețurile facturilor la energie, care vor duce la o scădere a producției. E foarte posibil să se intre într-o recesiune, ca la manual”, a mai punctat profesorul de macroeconomie.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult