- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom taie fața Romgaz! Austriecii care nu vor să plătească taxa de solidaritate sunt numărul 1 în România! Miliarde de lei într-un singur trimestru

01 Feb, 12:24 • Polojan Tudor
OMV Petrom a ajuns pe primul loc al importatorilor de gaze din România, lăsând în urmă compania de stat Romgaz. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a desemnat OMV, în noiembrie anul trecut, furnizor de ultimă instanșă (FUI).
OMV Petrom taie fața Romgaz! Austriecii care nu vor să plătească taxa de solidaritate sunt numărul 1 în România! Miliarde de lei într-un singur trimestru

OMV Petrom, compania austriacă, a avut anul trecut o pondere de peste 48% din totalul importurilor de gaze întrate în consum în luna a zecea din 2022, dintre care 24,58% din poziția de FUI, potrivit datelor profit.ro.

Potrivit sursei citate, 48% înseamnă mai mult de 1 milion MWh. Pe locurile imediat următoare, la o distanță considerabilă, se regăsesc MET Austria Energy Trade (19.21%), RWE Supply &Trading (11,63%), Axpo Bulgaria (7,90%) și WIEE România, fosta subsidiară locală a Gazprom (6,92%).

În septembrie 2022, OMV Petrom avea o pondere de doar 8,5% în totalul de importuri românești de gaze care au intrat în consum. Datele arată că totalul importului livrat în octombrie 2022 a fost de 2.123.761,032 MWh, adică 31,10% din totalul de surse consumate.

Totalul producției interne de gaze naturale care a fost livratp spre consum, în octombrie anul trecut, a fost de 4.705.788,332 MWh, reprezentând 68,90% din totalul consumat.

″Rezultatul excelent al activității de gaze naturale a fost generat în principal de tranzacțiile cu gaze naturale de la terțe părți, în mare parte din volumele cumpărate și vândute în afara României, în linie cu direcția noastră strategică de a dezvolta operațiuni în țările vecine. În plus, am beneficiat de volume achiziționate în perioadele anterioare la prețuri mai scăzute.

În activitatea de energie electrică, rezultatul foarte bun a fost susținut de producția mai mare a centralei electrice Brazi și de contextul de piață favorabil, efecte contrabalansate parțial de impactul OUG 27 și OUG 119, ambele emise în 2022, ce au dus la suprataxare pentru energia electrică cu o sumă în jur de 600 milioane lei″ se arată într-un raport al OMV.

Mai citește și: Reforma pensiilor! Crește pragul de impozitare! Ce se va decide în prima sesiune parlamentară din 2023

OMV nu va plăti taxa de solidaritate/ foto sugestiv
OMV nu va plăti taxa de solidaritate/ foto sugestiv

OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate

Statul român a impus o taxă de solidaritate pe care OMV susține că nu trebuie să o plătească. Guvernul a solicitat Comisiei Europene clarificări în acest sens. De asemenea, compania este supraimpozitată în baza Ordonanței de Urgență nr. 27/2022, cu 98% din marja de profit a tranzacțiilor.

În primele nouă luni ale anului 2022, profitul companiei a crescut de peste 5 ori. În perioada similară din 2021, profitul era de 1,676 miliarde de lei, iar în 2022 ajungea la 9,156 miliarde. Scumpirea hidrocarburilor, energiei electrice și a carburanților a fost cauza principală.

Te-ar mai interesa și: Voucherele de energie de 700 de lei, livrate românilor. Cum plăteşti factura după ce aduce poştaşul cardul de la Guvern

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult