- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Incredibil. Cum ajunge un litru de lapte să coste de trei ori mai mult în magazin, față de prețul cerut de fermieri

20 Oct, 19:12 • Bumbeneci Diana
Un litru de lapte ajunge să coste de trei ori mai mult față de prețul cerut de fermieri. Cum e posibil acest lucru? Ei bine, Mircea Dumitru, președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci „Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) are răspunsul.
Incredibil. Cum ajunge un litru de lapte să coste de trei ori mai mult în magazin, față de prețul cerut de fermieri

Prețul laptelui ajunge să fie de trei ori mai mare de la poarta fermei la consumatorul final, în supermarketuri sau alte magazine de specialitate. Despre această situație a vorbit Mircea Dumitru, președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM).

Lapte mai scump, de la o zi la alta

Actualul fermier din Brașov a explicat într-un interviu acordat pentru emisiunea AgroStrategia, de pe TVR 1 care sunt provocările cu care se confruntă crescătorii de animale în plin an lovit de secetă și scumpiri în lanț în rândul utilităților și a furajelor.

Ai mai putea citi: Președintele Iohannis nu are vești bune legate de majorarea pensiilor

„(…) Acum laptele pleacă din ferme la un preț între 1,70 lei/litru și 2,70 lei/litru, să nu zic 3 lei/litru. În magazin este prețul de 3 ori mai mare cum am spus și susțin acest lucru pentru că se vede foarte clar că prețul acesta mare la raft ajunge deoarece între poarta fermei și raft există de regulă procesatorul de la care laptele pleacă undeva cu 6 lei/litrul, să zicem maxim, având în vedere că și ei la rândul lor fac investiție în transport cu colectarea de la fermier la fabrică, prelucrare, procesare etc.”, a explicat președintele Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM), organizație afiliată Asociației Forța Fermierilor.

Incredibil. Cum ajunge un litru de lapte să coste de trei ori mai mult în magazin, față de prețul cerut de fermieri
Incredibil. Cum ajunge un litru de lapte să coste de trei ori mai mult în magazin, față de prețul cerut de fermieri

Oficialul a dat exemplu o sticlă de lapte caer, de la maxim 3 lei pe litru, prețul cu care este colectat de la fermieri, ajunge pe rafturile magazinelor și la 9 lei/litrul, un preț de 3 ori mai mare.

„Luăm exemplu laptele care pleacă cu maxim 3 lei de la fermier, pleacă cu 6 lei de la procesator și ajunge 9 lei pe raft. Acolo este numai expus pentru că vine ambalat, tot. Din câte știu eu există niște reguli de bază la retaileri, adică: pe ce raft intră produsul, la ce înălțime este expus, în ce zonă a magazinului se află etc. Acestea sunt criteriile lor. (…) Noi ne uităm la banii pe care îi încasăm și când îi încasăm, și aici avem de asemenea o altă problemă. Și atunci retailerul se joacă cum vrea pentru că are piața la dispoziție iar fermierii depind de retaileri ca să își vândă laptele, pentru că nu pot vinde la colț de stradă. Dar tot timpul retailerii au fost protejați, nu știu de cine și cum, nici nu este problema mea aceasta, dar profitul ar trebui să fie cât de cât egal, pentru că în totalitate egal clar că nu va ajunge niciodată. Adică fermierul la 2,50 lei/litrul face un profit de 10 bani sau chiar mai puțin”, a mai declarat fermierul din Brașov.

Nici Petre Daea nu este mulțumit

Despre prețurile mult prea mari ale laptelui, ministrul Agriculturii, Petre Daea a vorbit la deschiderea târgului Forța Fermierilor Expo 2022. Acesta a subliniat că deși prețul a crescut, acesta nu acoperă de cele mai multe ori costurile de producție din ferme.

„Prețul la această dată este peste 2 lei, e adevărat că este la limita și chiar sub cost, și din acest punct de vedere urmărim cu interes pe de o parte piața. Am discutat și cu procesatorii și am introdus un proiect de act normativ în care să susținem și acest segment de procesare. Da, și să aibă și ei posibilitatea să-i dea fermierului un preț mai bun în așa fel încât să se poată recupera cheltuielile pe care le fac. Un animal se îngrijește greu”, a punctat ministrul în discursul său.

În acest context, Petre Daea a făcut și un calcul legat de majorarea prețului de la poarta fermei la raft. Se pare că produsul final ajunge la raft de trei ori mai scump decât pleacă de la fermieri.

„Am făcut calculul și le-am pus pe cele 3 segmente și anume: primul segment este acela de producere a laptelui la poarta fermei. Fermierul îl aduce undeva la maxim 2,60 lei. De la procesare, pe sectorul de procesare ajunge la 4 lei, iar din momentul în care iese de la unitatea de procesare până la galantar, el se duce undeva la 8-9 lei. Aici trebuie să fim foarte atenți și i-aș ruga pe cei care sunt în acest angrenaj economic, cu dorința de a câștiga și e firească această dorință, să măsoare, să ia în seamă greutățile pe care le au fermierii în așa fel încât ei să nu clacheze, pentru că în momentul în care noi am pierdut fermierii, să știți că noi nu mai avem nici producție, nici industrie alimentară și nici produse pe galantar”, a punctat Petre Daea.

Citește și: Un bărbat a avut o idee inedită pentru a scăpa de facturi. „Nu sting becurile. Și așa nu plătesc”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult