- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prăbuşire iminentă a pieţii imobiliare. Avertismentul specialiştilor: ce se întâmplă cu dezvoltatorii

16 Dec, 09:46 • Cornel Ghimeșan
După câţiva ani de creștere și o perioadă neașteptat de dinamică din punct de vedere al prețurilor în timpul pandemiei și imediat după, piața imobiliară dă semne vizibile de regres, se arată într-o analiză făcută de o importantă casă de brokeraj care activează şi în România.
Prăbuşire iminentă a pieţii imobiliare. Avertismentul specialiştilor: ce se întâmplă cu dezvoltatorii

Prăbuşire iminentă a pieţii imobiliare. Claudiu Cazacu, analist la XTB, susţine într-o analiză pentru stiripesurse.ro, că piața imobiliară din țările dezvoltate pare pregătită să inițieze sau să continue ajustarea prețurilor, în special acolo unde avântul înregistrat în anii anteriori a fost mai pronunțat. De exemplu, în Suedia, unde prețurile au crescut de peste trei ori din 2005 până la vârful de la începutul anului 2022, potrivit indicelui Nasdaq OMX Valueguard – KTH, s-a instalat o altă direcție: în termeni nominali, prețurile au coborât cu 15%, iar pe seria ajustată sezonier, scăderea este de 12%.

Citeşte şi: Schimbare importantă legată de poliţele RCA. Ce trebuie să ştie toţi şoferii din România

Scăderi masive şi în Germania

În cazul Germaniei, prețurile ar urma să scadă cu 3,5% anul viitor, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, în revizuire pronunțată după ce varianta din august dădea mai probabilă o creștere de 0,5%. Mai mult, așteptările sunt de a înregistra o scădere de 10% din vârf, potrivit medianei aceluiași sondaj, sub nivelul de 20% necesar pentru a face locuințele accesibile unei mari părți a populației. În Germania prețurile au crescut cu aproximativ 10% anul trecut și sunt așteptate a crește cu 3% anul acesta.

Analistul XTB mai susţine că în Europa, unde BCE e așteptată să mărească rata de dobândă cu 0,5 puncte, la 2,5% în aceste zile, și să continue tendința în ședințele următoare, situația, în medie, este mai bună față de unele țări nordice, dar nu e, totuși, scutită de presiuni similare ca direcție.

Citeşzte şi: Dacia a vândut mai multe autoturisme decât Skoda în noiembrie. Marca românească a crescut cu 14% în primele 11 luni, în timp ce majoritatea mărcilor au înregistrat scăderi

Ca o concluzie, Europa, unde intențiile de cumpărare sau construire din sondaje și volumele de tranzacționare au încetinit, cu un trend de creștere a dobânzilor care se adaugă inflației foarte ridicate, ar putea resimți în trimestrele următoare, în prețurile imobiliare, efectul întârziat al schimbărilor majore din peisajul macro-economic, este concluzia analizei casei de brokeraj XTB România.

Articolul integral este AICI.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult