- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prețul aurului a crescut din nou luni. Record absolut în istoria BNR

11 Mar, 15:29 • Russo George
Gramul de aur s-a scumpit luni cu 1,0391 lei (0,33%), ajungând la o cotaţie de 317,9323, de la 316,8932, cât anunţase vineri Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
Prețul aurului a crescut din nou luni. Record absolut în istoria BNR

Precedentul record a fost anunțat de BNR vineri, când gramul de aur s-a scumpit cu 33,58 de bani, ceea ce a însemnat o creștere de 0,11%. Cu o zi în urmă, se înregistrase o nouă valoare-record. De altfel, prețul aurului a început să crească de la începutul lunii martie şi a doborât patru recorduri în câteva zile.

Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9671 lei, în scădere cu 0,20 bani (-0,04%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9691 lei.

Valoarea leului a crescut şi faţă de dolar, moneda americană fiind cotată la 4,5397 lei, în scădere cu 0,66 bani (-0,15%), comparativ cu şedinţa precedentă, când s-a situat la 4,5463 lei.

De asemenea, moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,1768 lei, în scădere cu 0,99 bani (-0,19%), faţă de 5,1867 lei cotaţia anterioară.

Preţul futures al aurului a crescut cu aproximativ 8% în 2023, pe pieţele externe, iar experţii consideră că perspectivele de continuare a avansului sunt solide, chiar dacă apetitul pentru risc al investitorilor în acţiuni s-a îmbunătăţit, arată o analiză publicată de mintgenie.livemint.com.

Într-o notă recentă, Emkay Wealth Management arată că dezvoltarea economiei americane este factorul-cheie care va influenţa pe viitor dinamica preţului metalului galben.

Citește și: Dacia, mașina preferată a italienilor! Vânzările au explodat: 20.000 de vehicule vândute la începutul anului

Isteria creșterii prețului metalului galben a fost dictată de nesiguranța investitorilor care, pe lângă conflictele militare existente în diverse colțuri ale lumii, se simt inconfortabil și cu inflația care refuză să scadă la nivel mondial și cu deciziile nehotărâte ale băncilor centrale, în special FED, de a scădea dobânzile, scrie Economica.net. De altfel, pentru 2024 se așteaptă oricum o mișcare mai de amploare pe piața aurului după cei circa 10 ani de stagnare.

Cererea globală de aur a înregistrat o creștere de 3% în 2023, comparat cu 2022, conform datelor Consiliului Mondial al Aurului. Această creștere a fost impulsionată de tensiuni geopolitice (continuarea războiului din Ucraina, și ulterior izbucnirea conflictului armat din Fâșia Gaza), de o perioadă încă inflaționistă, dobânzi la niveluri record, și inclusiv o panică a sistemului bancar de la începutul anului.

Citește și: Balanța comercială a României în 2024. Deficitul a scăzut cu 15% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut