Titlurile de stat lansate spre vânzare de Ministerul Finanțelor prin programul Fidelis au fost subscrise într-o manieră relativ echilibrată între monede. Cu o zi înainte de încheierea perioadei de subscriere a noii oferte de titluri de stat dematerializate destinate populației, în cadrul programului Fidelis, sistemul Bursei de Valori București înregistrase deja peste 10.700 de ordine, cu o valoare totală echivalentă cu aproximativ 199,10 milioane de euro, potrivit datelor analizate de profit.ro. Comparativ, în cadrul ediției din aprilie, programul Fidelis a atras aproximativ 16.000 de ordine, cu o valoare totală de 266,68 milioane euro.
A patra ediție din 2025 a programului Fidelis are loc într-un moment delicat, situat între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, într-un climat de incertitudine care a împins cursul euro peste pragul psihologic de 5 lei. În acest context, investitorii au manifestat o atitudine prudentă, în special față de titlurile cu maturități mai lungi. Astfel, se remarcă o ușoară preferință pentru moneda națională, leul, care concentrează 52,23% din totalul valorii subscrise.
Cea mai mare parte a plasamentelor s-a îndreptat către titlurile de stat denominate în lei, cu scadența la un an, care au atras subscrieri în valoare de 376 milioane lei, echivalentul a 73,58 milioane euro. Acestea oferă o dobândă anuală de 6,75%. În schimb, titlurile cu scadență tot în mai 2026, dar cuponate cu o dobândă mai generoasă de 7,75% și destinate donatorilor de sânge, au atras investiții în valoare de 59,8 milioane lei, adică aproximativ 11,7 milioane euro.
Citește și: Ce să faci dacă vrei să-ți schimbi meseria. Top 3 sfaturi importante
Cele mai reduse subscrieri s-au înregistrat pentru obligațiunile cu maturitate de cinci ani, care oferă o dobândă anuală de 7,80%, de doar 38 milioane lei (7,43 milioane euro). Titlurile cu scadență în mai 2028, ce oferă o dobândă de 7,40%, au atras investiții de 57,7 milioane lei, echivalentul a 11,29 milioane euro.
În ceea ce privește emisiunile în euro, investitorii au preferat titlurile cu maturitate mai scurtă, cele scadente în mai 2027, cu o dobândă anuală de 3,85%, care au atras subscrieri în valoare de 56,8 milioane euro.