- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Propunerea unui fermier: „Să se dea subvenţii doar de la 10 hectare în sus”

05 Apr, 18:39 • Dobran Viorel
Fermierul din Olt susține că printr-o astfel de măsură legată de subvenţii nu doar că s-ar stimula asocierea fermierilor și comasarea terenurilor agricole, ci s-ar eficientiza și modul de lucru al APIA.
Propunerea unui fermier: Să se dea subvenţii doar de la 10 hectare în sus

Subvenţii 2024. De ani de zile se vorbește despre asocierea fermierilor în cooperative agricole ca fiind cea mai bună soluție pentru eficientizarea costurilor și maximizarea profiturilor. Totuși, deși totul sună bine în teorie, mulți fermieri sunt încă neîncrezători în această soluție.
Din acest motiv, apar și opinii din ce în ce mai radicale; dacă nu se poate în mod voluntar, atunci statul ar trebui să găsească o soluție să oblige fermierii să formeze cooperative, susține fermierul Cornel Ciocan din județul Olt.

Potrivit acestuia, subvențiile APIA ar trebui să fie acordate, pentru început, doar celor care lucrează peste 10 hectare de teren. ”Eu aș lua o măsură foarte urgentă și concretă: subvențiile să se aloce de la 10 hectare în sus, iar peste 5 ani, de la 50 de hectare în sus. Și atunci se asociază toată lumea, își creează cooperative, își controlează costurile, va fi mult mai bine. Așa, de bună voie sau electoral, se pare că nu se poate”, a subliniat Corel Ciocan.

Condiția pusă de stat pentru obținerea subvențiilor APIA în agricultură. Un nou document trebuie inclus de fermierii și crescătorii de animale în dosarul pentru ajutoare
Fermierul din Olt susține că printr-o astfel de măsură nu doar că s-ar stimula asocierea fermierilor și comasarea terenurilor agricole, ci s-ar eficientiza și modul de lucru al APIA.

”Dacă s-ar da de la 10 hectare în sus, toată lumea s-ar asocia cu vecinii, care au 3 hectare, 5 hectare, să facă 10 hectare. Se comasează suprafețele, iar APIA reduce fermierii de la 700.000, la 200.000, și ei lucrează mai puțin, și costurile sunt mai mici. E simplu”, a precizat Cornel Ciocan în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Subvenţii 2024, programul Tomata 2024 – Când și unde se depun cererile pentru ajutorul de 3.000 EURO

Programul Tomata, subvenţii 2024

Fermierii care cultivă legume în spații protejate și vor să beneficieze de sprijinul de 3.000 de euro/1.000 mp, oferit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin programul tomata, trebuie să depună cererile chiar în această perioadă. Potrivit secretarului de stat Adrian Pintea, termenul limită pentru depunerea dosarelor este 16 mai 2024.
Oficialul MADR le reamintește legumicultorilor că cererile pentru programul tomata se depun la Direcțiile Agricole Județene.

”În ceea ce privește programul tomata, așa cum a fost promis în urma negocierilor care au avut loc cu asociațiile de legumicultori, acesta continuă și în acest an. S-au făcut demersuri la Comisia Europeană pentru a acorda această sumă în două tranșe, pentru a nu se aștepta până la final. S-au dat 1.500 de euro acum și 1.500 urmează să se dea.

Vin bani de la stat pentru fermieri. Ministerul Agriculturii anunță când vor fi plătite subvențiile de 100 de euro la hectar

Acum este perioada în care se depun aceste cereri. Cererile nu se depun la APIA, ci se depun la Direcțiile Agricole Județene. Data de 16 mai este ultima zi în care se depun aceste cereri. Revin cu rugămintea la toți cei care vor să acceseze programul tomata, să depună documentele, sau dacă au nelămuriri să discute cu cei de la DAJ, astfel încât toți cei care sunt eligibili să-și depună în perioada legală cererile, astfel încât să fie procesate de colegii de la DAJ și să poată să-și urmeze fluxul de autorizare la plată”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Totodată, oficialul MADR a confirmat informația că se pregătește o nouă subvenție pentru fermierii din sectorul legumicol, mai precis pentru cultivatorii de ceapă.

”Așa cum este în acest moment acea măsură pentru usturoi, au fost solicitări din partea celor care cultivă ceapă, pentru că sunt cumva aceleași condiții, aceeași manoperă. Luăm în calcul foarte serios să acordăm și pentru ceapă această formă de sprijin. Cu siguranță vom găsi o cale și o soluție pentru acordarea sprijinului și pentru culturile de ceapă”, a mai subliniat Adrian Pintea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.