- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Protest al muncitorilor români în Croația! Oamenii nu și-au primit banii de două luni

05 Dec, 23:07 • Gorgorin iulia
Zeci de români protestează de opt zile în Croația. Oamenii au fost angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, însă nu și-au mai primit salariile pe ultimele două luni.
Protest al muncitorilor români în Croația! Oamenii nu și-au primit banii de două luni

Zeci de muncitori români protestează în Croația. Nemulțumiți că nu și-au primit banii, lucrările de modernizare la rafinăria de petrol din orașul Rijeka au fost oprite. Românii acuză că nu și-au primit banii și că nu pot pleca acasă de sărbători.

Până acum, românii au protestat în Rijeka, dar și la Zagreb, acolo unde se află sediul social al companiei energetice croate INA, proprietara rafinăriei.

Muncitorii au ajuns în Croația prin intermediul agenţiei române IGW Proiect International. Românii au protestat în fața sediului social al companiei energetice croate, iar demersul lor nu a rămas neobservat.

„Cei de la INA ne-au primit în sediul lor. Ei au luat legătura cu JCR Christof Services și cu cei de la Kinetics Technology și au solicitat ca problema noastră să fie rezolvată în regim de urgență. „Suntem bucuroși că suntem înțeleși și sprijiniți. Sperăm ca totul să se rezolve cât mai repede, a declarat, pentru ȘtirileProTV.ro, Giuseppe Basile.

De asemenea, el a precizat că muncitorii au sprijinul Consulatului Onorific al României la Rijeka, iar situația românilor a fost prezentată și la Ambasada României  de la Zagreb. Muncitorii români nu vor să se întoarcă în țară până nu le vor fi plătite toate salariile restante.

Protest Croația
Protest Croația

Cât de complicată este situația românilor

În baza unui contract, IGW Proiect International i-a repartizat către JCR Christof Services – companie românească subcontractantă, care a fost fondată de Christof Industries Global din Graz, Austria – care, în calitate de angajator, este obligată să le plătească salariile.

Pentru că firma subcontractantă nu și-a îndeplinit obligațiile din cauza problemelor financiare ale companiei-mamă din Graz, IGW Proiect International a notificat INA, precum şi contractorul principal, Kinetics Technology, care are sediul la Roma, cerându-le să rezolve urgent problema.

Citiți și: Zara traversează o criză enormă! Zeci de angajații protestează din cauza salariilor

„Suntem conștienți că INA nu poate rezolva direct această problemă, dar cerem suport din partea acestei companii”, a afirmat Giuseppe Basile.

Acesta a subliniat că IGW Proiect International nu a primit banii pentru lunile august, septembrie, octombrie și noiembrie.

„Noi am efectuat plăți (n.r. – din fonduri proprii) pentru august, septembrie și o parte din octombrie, a precizat Basile.

În încheiere, aceasta a menționat că IGW Proiect International este pregătită să înceapă un demers legal împotriva JCR Christof Services și chiar a Kinetics Technology.

Ce răspuns au primit românii de la reprezentanții companiei energetice croate INA

După protestul muncitorilor români, INA a afirmat că nu este în niciun fel responsabilă pentru rezolvarea problemelor acestora:
„Cu ocazia protestului muncitorilor companiei IGW, un subcontractant al companiei Christof, care, la rândul ei, este subcontractant al contractorului principal al proiectului, KT italian, dorim să vă informăm că INA nu este în niciun fel responsabil pentru rezolvarea problemelor lor”, au transmis reprezentanții companiei, potrivit stiridiaspora.ro

Aceștia subliniază că INA, în calitate de investitor responsabil, își îndeplinește în mod corespunzător obligațiile financiare față de contractorul principal și se așteaptă ca situația nou creată să fie rezolvată cât mai curând posibil. Din păcate pentru muncitori, situația nu s-a rezolvat până în prezent.

Citiți și: Alertă pentru românii din Belgia. Urmează proteste de amploare