- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Risc de faliment pe piaţa asigurărilor auto! Decizie de ultimă oră luată de ASF: sunt afectaţi trei milioane de români

16 Mar, 17:44 • Cornel Ghimeșan
Autoritatea de Supraveghere Financiară ar urma să prezinte raportul efectuat în urma verificărilor efectuate în contextul scandalului financiar în care este implicată compania Euroins. Dacă va intra în incapacitate de plată, comapnai ar putea împinge pe marginea prăpastiei întreaga piaţă a asigurărilor din România. 
Risc de faliment pe piaţa asigurărilor auto! Decizie de ultimă oră luată de ASF: sunt afectaţi trei milioane de români

Risc de faliment pe piaţa asigurărilor auto! Aproape trei milioane de şoferi care au cumpărat poliţie RCA de la cea mai mare societate de asigurări auto din România vor fi afectaţi de decizia ASF, scrie Observator.

Miercuri, 15 martie, Nicolae Ciucă a precizat după o întrevedere recentă cu Nicu Marcu, preşedintele ASF, că Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să vină cu un raport complet şi să spună care sunt concluziile făcute în urma verificărilor la liderul pieţei RCA. Potrivit premierului, în cazul în care compania ar intra în insolvenţă, statul ar trebui să preia şoferii care vor rămâne fără asigurare RCA. Pe de altă parte, Guvernul se pregăteşte să plafoneze tarifele RCA şi s-ar putea lua în calcul tarifele de referinţă din februarie 2023 sau s-ar putea face raportarea la tarifele de anul trecut, care sunt mai mici în medie cu 16%.

„Trebuie soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată. Poate fi o soluţie de plafonare a preţurilor, pe o perioadă determinată de timp. Stabilim cu experţi cât”, a spus Nicolae Ciucă, premierul României.

Citeşte şi: România, printre ţările cu cele mai mari preţuri la ITP şi RCA. Unde sunt cele mai ieftine

Risc de faliment pe piaţa asigurărilor auto!

În aceste condiţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea decide să preia pentru o anumită perioadă conducerea acestei companii, în aşa fel încât să încerce să rezolve problemele. Mai există şi posibilitatea să spună că ar putea să interzică pentru o anumită perioadă ca Euroins să mai vândă poliţe RCA, dar este luată în calcul şi ca această companie să vină şi să spună că are bani suficienţi în conturi pentru a face despăgubirile de care este nevoie.

„Pe piața RCA a întârziat intervenția statului român. Unele motive le înțeleg. Când am fost la ASF, Euroins a făcut o intervenție la nivel de vicepremier al guvernului Bulgariei. Pentru că și atunci aveau probleme cei de la Euroins. Am răbufnit, între colegi, nu public că nu puteam, și le-am spus că e inadmisibil așa ceva! Inadmisibil”, a spus Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, declarații inedite despre plafonarea prețurilor RCA. „Guvernul poate interveni doar temporar”

Liderul de piață RCA, Euroins, a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF. Euroins este cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese în ultimii ani.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult