- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau 1.450 de lei de persoană. Klaus Iohannis a promulgat legea: cine şi în ce condiţii primeşte banii

27 May, 13:30 • Cornel Ghimeșan
Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede că unii români vor primi vouchere de 1.450 lei anual. Astfel, polițiștii, personalul militar și cel civil din instituțiile de apărare și ordine publică vor beneficia de vouchere de vacanță până în ultima zi din 2026, iar acest lucru ar putea să se prelungească și asta pentru că cei din sectorul turismului fac multe presiuni în acest sens.
Se dau 1.450 de lei de persoană. Klaus Iohannis a promulgat legea: cine şi în ce condiţii primeşte banii

Se dau 1.450 de lei de persoană. Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene stabilește modalitatea de decontare a serviciilor turistice pentru personalul militar, polițiști, polițiști de penitenciare şi personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică şi securitate națională.

„Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanţele publice şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din legea 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, voucher de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, prevede legea promulgată de către Klaus Iohannis.

Vouchere de vacanţă de 1.450 de lei de persoană

Valşoarea cuantumului calculat pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 este de 1.450 lei, însă pentru anii următori s-ar putea să mai crească, ținând cont că și prețurile urmează un trend ascendent.

Angajații de la privat ar urma să primească vouchere de vacanță

Potrivit comisiei pentru antreprenoriat şi turism din Senat, angajații din mediul privat ar urma să primească vouchere de vacanță.

Astfel, conform  propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice(…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

Citeşte şi: Toți șoferii românii trebuie să știe asta! Pentru cât timp vor mai fi valabile asigurările RCA de la Euroins. Decizia Tribunalului București

Românii care primesc vouchere de vacanță și doresc să își plătească vacanța cu ele este să se asigure că hotelul și restaurantul pe care le-a ales au parteneriat cu firma care a emis aceste vouchere. În cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, el trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste bonuri de vacanță. De asemenea, este important de știut că acestea nu pot fi vândute, iar cei care aleg, totuși, să facă acest lucru, vor fi amendați cu 26.600 de lei.

Citeşte şi: Începutul de weekend vine cu vești bune pentru români! Se schimbă modul de plată a zilelor de concediu și se dau indemnizații. Iată ce prevede legea

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult