- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți șoferii românii trebuie să știe asta! Pentru cât timp vor mai fi valabile asigurările RCA de la Euroins. Decizia Tribunalului București

26 May, 15:20 • Constantin Cristina
După falimentul oficial al Euroins, toți șoferii trebuie să afle până când se vor mai putea folosi de asigurările RCA. Peste 1,5 milioane de polițe sunt afectate.
Toți șoferii românii trebuie să știe asta! Pentru cât timp vor mai fi valabile asigurările RCA de la Euroins. Decizia Tribunalului București

Șoferii care au polițe RCA la Euroins pot afla azi cât timp mai sunt valabile. Decizia este așteptată de la Tribunalul București, a informat observatornews.ro.

Citește și: Adevărul din spatele cortinei Euroins. Ce a făcut asigurătorul cu 1,58 de miliarde de lei înainte de a da faliment

Pentru cât timp vor mai fi valabile asigurările RCA de la Euroins. Decizia Tribunalului București

În urma ședinței de judecată, polițele RCA de la Euroins vor mai fi valabile încă 90 de zile de la decizia privind deschiderea falimentului, ulterior acestea nu vor mai fi valabile.

Fondul de Garantare a Asigurărilor a primit 61.000 de dosare neachitate de către Euroins, în condițiile în care instituția a înregistrat oficial mai puțin de jumătate din cererile de plată trimise de români. Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, la începutul lunii martie, să retragă autorizația de funcționare a Euroins.

Instituția și-a pierdut dreptul de practică și calitatea de societate de asigurări din momentul în care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, mai exact pe data de 17 martie.

Euroins, cel mai mare asigurător RCA din România, a intrat oficial în faliment. De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului.

Euroins
Euroins

Euroins România este și reclamată, dată în judecată și sancționată. La final de 2022, arată date de piață, firma avea peste 2,8 milioane de clienți, aproape toți de RCA. Asigurarea obligatorie are o ponderea de peste 95% în portofoliul societății. Fiind cel mai mare jucător de pe piață, compania gestionează și cel mai mare număr de dosare de daună, calculele Economica.net arătând că este vorba de cel puțin 40% din totalul daunelor. Calculul nostru pleacă de frecvența media a daunei, la nivel de piață RCA.

Instituția este specializată în automobile deținute de persoane fizice, din 100 de mașini asigurate, cinci au făcut cel puțin un accident într-un an. Aplicat la portofoliul instituției, de 2,8 milioane de vehicule, ar însemna un număr de 140.000 de dosare de daună într-un an. Aceasta înseamnă că cel puțin 140.000 de șoferi nu vor mai fi despăgubiți de societate și vor trebui să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților. În același timp, oricare dintre cei 2,8 milioane de clienți  poate denunța polița pe care o deține, cerând tot FGA să îi returneze partea din primă echivalentă cu perioada rămasă până la expirarea poliței.

Alte articole: BERD spune adevărul despre poziția Euroins! Ce s-a constatat în urma unei analize