- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Surpriza neplăcută din noua Legea Pensiilor. Ordinul trimis către Casele de Pensii din toată țara

20 Feb, 11:30 • Garey Amyra
În noua Lege a Pensiilor este prevăzută și a doua recalculare a pensiilor, care va fi mai mult importantă decât recalcularea care se încheie în septembrie în 2024. Până în luna septembrie 2024, pensionarii pot aduce la casele de pensii actele ”Adeverințe de Brut”. Pe baza adeverințelor, în termen de șase luni va începe a doua recalculare a pensiilor.
Surpriza neplăcută din noua Legea Pensiilor. Ordinul trimis către Casele de Pensii din toată țara

În noua Lege a Pensiilor este prevăzută și a doua recalculare a pensiilor, care va fi mai mult importantă decât recalcularea care se încheie în septembrie în 2024.

Citește și Veste bună pentru pensionari! Ce pensii care vor fi majorate cu minim 1500 de lei după recalcularea din toamnă

Până în luna septembrie 2024, pensionarii pot aduce la casele de pensii actele ”Adeverințe de Brut”. Pe baza adeverințelor, în termen de șase luni va începe a doua recalculare a pensiilor.

Mare atenție la următoarea informație! Dacă în urma acestei recalculări, pe baza Adeverinței de Brut, venitul rezultat este mai mic, atunci acesta va rămâne în plată.

Este foarte posibil ca în urma recalculării pensionarii să aibă o pensie mai mică și aceasta va fi cea plătită.

Această a doua recalculare, pe baza Adeverințelor de Brut, va începe în septembrie 2024 și va dura 6 luni.

„(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării”, se arată în lege.

Ce se întâmplă dacă nu se poate face dovada venitului brut sau net

La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza Adeverința de Brut.

De altfel, din aceasta trebuie rezulte veniturile lunare, nete sau brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 pentru care s-a plătit CAS.

Aici vor fi luate în considerare inclusiv prime, ore suplimentare sau alte venituri, dar numai cele pentru care s-a plătit CAS.

În cazul în care nu se poate face dovada venitului brut sau net, atunci, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent.

Citește și Bani în plus la pensie pentru aceste categorii de români! Ce sumă primești dacă ai terminat facultatea 

Acesta este și motivul pentru care fiecare pensionar trebuie să-și analizeze foarte bine dosarul, iar dacă va constata că are prime sau ore suplimentare pentru care nu s-a plătit CAS sau orice alte elemente care pot afecta calculul pensiei, atunci ar fi indicat să facă calcule serioase și să decidă dacă va duce Adeverința de Brut sau lasă Casa de Pensii să îi calculeze pensia pe baza datelor existente acum, potrivit Știripesurse.ro.