- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate. La cât a ajuns preţul gazului în Europa

03 Feb, 23:14 • Cornel Ghimeșan
Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au lansat un nou preţ de referinţă pentru gazele naturale lichefiate (GNL). Din 15 februarie, preţul gazelor în UE va fi plafonat dacă preţul de referinţă depăşeşte 180 euro/Megawatt oră, timp de trei zile, şi este cu 35 euro/Megawatt oră peste preţul de referinţă GNL.
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate. La cât a ajuns preţul gazului în Europa

UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate. Astfel, pe baza preţurilor GNL globale, preţul de referinţă va fi folosit alături de cel al gazelor în Europa pentru a declanşa o plafonare pe piața gazelor, asta doar dacă tarifele cresc la un anumit nivel, potrivit Agerpres.

Citește și Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta modificarea indicelui de referinţă pentru preţul gazelor naturale

UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate

Prețul gazelor în UE va fi plafonat din 15 februarie, asta dacă preţul de referinţă depăşeşte 180 euro/Megawatt oră, timp de trei zile, şi este cu 35 euro/Megawatt oră peste preţul de referinţă GNL.

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a evaluat miercuri seară preţul de referinţă GNL la 55,21 euro/Megawatt oră.

De asemenea, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au închis ședința de miercuri la 59,30 euro/Megawatt oră, ceea ce înseamnă un spread (diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare – n. r.) de aproximativ 4 euro/Megawatt oră faţă de nivelul preţului de referinţă GNL, departe de spreadul de 35 euro/Megawatt oră necesar pentru declanşarea plafonării preţului de referinţă în UE.

Preţurile la gaze în Europa au depăşit  în decembrie 2022, 140 euro/Megawatt oră, dar de atunci au scăzut semnificativ, datorită iernii blânde şi a umplerii aproape complete a facilităţilor de stocare a gazelor din UE.

Săptămâna trecută, preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au fluctuat foarte mult, în timp ce livrările din Norvegia ar urma să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două luni, iar temperaturile sunt scăzute şi duc la majorarea cererii.

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide

Olanda vrea să închidă anul acesta cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, din cauza problemelor de siguranţă, a informat duminică publicaţia britanică Financial Times (FT), citând oficiali guvernamentali.

Guvernul olandez vrea să închidă până la 1 octombrie zăcământul Groningen, care timp de mai multe decenii a fost cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, dar la care producţia a fost redusă în anii 2010 din cauza cutremurelor. Autorităţile vor monitoriza situaţia, pentru a vedea dacă după această iarnă va exista un deficit de aprovizionare cu gaze pe continent, şi, dacă va fi nevoie, zăcământul ar putea rămâne operaţional până în octombrie 2024, a declarat Hans Vijlbrief, secretar de stat în Ministerul Minelor, pentru Financial Times, scrie Agerpres.

Zăcământul Groningen, aflat aproape de graniţa cu Germania, produce doar o fracţiune din capacitatea sa. Totuşi, producţia continuă deoarece Guvernul este sub presiune pentru a majora cantitatea de gaze extrasă, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat un deficit de aprovizionare în Europa, a explicat Vijlbrief.

Citește și Preţurile locuinţelor din România în 2023. Scenariul începutului de an: „Ne putem aştepta la asta”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult